Menu

Samsung Galaxy S20 review: allemansvriend

De top-lijn van Samsung bestaat dit jaar uit drie toestellen: de S20, S20+ en S20 Ultra. De Galaxy S20 is de goedkoopste en wat mij betreft ook meteen meest interessante smartphone in die serie. In deze Samsung Galaxy S20 review vertel ik je waarom.

Compact en compleet

Om te beginnen is de Samsung Galaxy S20 gewoon een complete high-endsmartphone zoals je die anno 2020 mag verwachten. Hij heeft een prachtig amoledscherm met een verversingssnelheid van 120GHz, een mooi en waterdicht ontwerp en natuurlijk top prestaties.

Samsung Galaxy S20 review design

Dat design is wel interessant: de Galaxy S20 heeft een 6,2-inch scherm en is daarmee voor hedendaagse standaarden vrij klein. Tel daarbij op dat de schermranden miniem zijn en het scherm langgerekt is, en je hebt een toestel dat lekker handzaam is. Ter vergelijking: hij is een stuk langer maar slechts een fractie breder dan de iPhone SE 2020, die een 4,7-inch scherm heeft. In tegenstelling tot bij die iPhone voelt het scherm van de S20 niet te klein, en daarmee is het toestel wat mij betreft het perfecte formaat.

Ontgrendelen gaat met een vingerafdrukscanner in het scherm, wat het ontwerp visueel ten goede komt maar niet zo fijn werkt als een ‘echte’ vingerafdrukscanner. Ondanks het kleine formaat heeft Samsung toch nog stereospeakers in het toestel gestopt; een mooie toevoeging. Sowieso is het toestel niet verkeerd op multimediagebied. Het scherm heeft een hoog contrast en prachtige kleuren en is met zijn 120Hz lekker vloeiend, waardoor het kijken van films en het spelen van games op dit toestel een genot is.

Samsung Galaxy S20 achterkant

De prestaties zijn gewoon dik in orde. Er zit een Exynos 990-chipset in de Galaxy S20, gekoppeld aan 8GB werkgeheugen. Die chip is net wat trager dan de Snapdragon 865-chipset uit veel andere high-endsmartphones, net als trouwens de OneUI-software. Echt storend vind ik het echter niet en de Galaxy S20 is nog steeds een bijzonder snel toestel. De keerzijde is bovendien dat die OneUI er mooi uitziet en functioneel wat handige toevoegingen heeft. Wat mij betreft is Samsung’s OneUI een van de betere Androidschillen.

High-end zonder poespas

Als je het zo leest, klinkt het bijna alsof de Galaxy S20 de ideale high-endsmartphone is. Toch kost hij honderden euro’s minder dan de echte top van de markt. Dat heeft twee redenen: ten eerste is de Galaxy S20 als je wilt beschikbaar zonder 5G, wat een besparing van zo’n €150 oplevert. De 4G-variant kost ongeveer €740, voor de 5G-versie betaal je ruim €900.

Verder is het zo dat hij op een aantal vlakken gewoon goed scoort en niet tot het gaatje probeert te gaan van wat er mogelijk is. De Samsung Galaxy S20 kan bijvoorbeeld niet supersnel opladen en heeft een relatief eenvoudige camera-opstelling. Op één vlak is de camera wel vooruitstrevend: hij ondersteunt 8K-video. Daar heb je in de praktijk alleen helaas niks aan.

Samsung Galaxy S20 review camera

Beide punten zijn overigens relatief. Het laadvermogen van 25W is nog niet de helft van wat sommige smartphones bieden, maar het is ook zeker niet traag. Je kunt de Galaxy S20 in iets meer dan een uur helemaal opladen, en ook (omgekeerd) draadloos laden is mogelijk.

Op de achterkant zijn drie camera’s aanwezig: een 12-megapixel hoofdcamera, een 64-megapixel zoomcamera en een 12-megapixel groothoekcamera. Die zoomcamera is bijzonder: hij heeft een zoomniveau van slechts 1,1x en maakt dus vooral gebruik van digitale zoom om de 3x-zoom waarmee hij geadverteerd wordt te bereiken. Dat klinkt misschien misleidend en levert niet de mooiste ingezoomde foto’s ooit op. Gelukkig zien de zoomfoto’s er nog steeds mooi uit en het systeem heeft als voordeel dat het kwaliteitsniveau tussen 1x zoom en 3x zoom niet teveel veranderd. Veel smartphones met een ‘echte’ 3x-zoomcamera maken op bijvoorbeeld 2,5x zoom duidelijk slechtere foto’s.

Samsung Galaxy S20 camera

Los daarvan maakt de camera van de Galaxy S20 mooie foto’s. De kleuren zijn wel erg verzadigd en daarmee niet heel realistisch, maar het ziet er wel fraai uit. Waar je voorkeur naar uitgaat is natuurlijk persoonlijk. In bijna alle lichtomstandigheden maakt de Galaxy S20 foto’s die bij de top van de markt behoren, behalve als het donkerder wordt. De nachtmodus van het toestel is niet slecht, maar zeker ook niet een van de besten.

Batterij kan beter

Eigenlijk is er maar een punt waar de Samsung Galaxy S20 niet echt goed scoort, en dat is de batterij. De batterijcapaciteit van 4000mAh lijkt op papier voldoende, maar blijkbaar gaat de S20 er niet erg goed mee om. Je komt met intensief gebruik net de dag door, maar daar houdt het wel een beetje mee op. Veel high-endsmartphones hebben meer marge, en dat is wel zo fijn als je een keer lang bij een stopcontact vandaan bent. De batterij van de Galaxy S20 krijgt wat mij betreft een krappe voldoende.

Samsung Galaxy S20 review conclusie

De Samsung Galaxy S20 is een uitstekende allrounder, die wat mij betreft voor veel mensen die een high-endsmartphone willen de beste keuze zal zijn. Hij is relatief compact, hij heeft een prachtig scherm, goede camera en prima prestaties en zo’n beetje alles wat je van een high-endsmartphone mag verwachten. De functies die hem onderscheiden van de nog duurdere toestellen zullen voor veel mensen overbodig zijn.

Samsung Galaxy S20 review hand

Het enige echte nadeel van de Samsung Galaxy S20 is zijn wat krappe batterij. Kun je daarmee leven? Dan is de Samsung Galaxy S20 een uitstekende keuze. Ben je benieuwd of je beter de 4G- of 5G-versie van de Samsung Galaxy S20 kunt kopen, check dan deze aflevering van Vraag het Smartphoneman.

Voordelen

  • Mooi handzaam ontwerp
  • Heerlijk scherm
  • Alles erop en eraan
  • Keuze tussen 4G en 5G

Nadelen

  • Op veel vlakken nét minder dan de echte top
  • Batterij kan beter

Samsung Galaxy S20 kopen & alternatieven

Enthousiast geworden? Je kunt de Samsung Galaxy S20 kopen via onder andere Bol.com en CoolBlue.

Weet je het toch nog niet zeker? In de koopwijzer van SmartphoneMan vind je de beste smartphones van het moment. Als je graag een handje geholpen wordt bij het maken van een keuze, dan kun je terecht in de SmartphoneMan keuzetool.

Net als Samsung de Galaxy S20 Ultra en de goedkopere Galaxy S20 heeft, hebben ook veel andere fabrikanten een goedkoper vlaggenschip naast hun ‘echte’ topsmartphone. Die toestellen zijn goede alternatieven voor de Samsung Galaxy S20. Liefhebbers van schone software en een zo snel mogelijke ervaring moeten bij de OnePlus 8 zijn; ga je vol voor de batterij dan is de Xiaomi Mi 10 een goede optie. En vind je vooral een lage prijs belangrijk? Dan is de Realme X50 Pro 5G een goede keuze.

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwste SmartphoneMan video’s? Abonneer je dan op het YouTube-kanaal van SmartphoneMan.