Menu

Zo kies je de beste gaming smartphone

Gamen op je smartphone wordt steeds populairder en misschien is het voor jou zelfs wel hét belangrijkste onderdeel van een toestel. Natuurlijk kun je met elke smartphone gamen, maar de ideale gaming smartphone zorgt ervoor dat dat nog beter gaat. In de video hierboven leg ik je uit waar je op moet letten als je een gaming smartphone gaat kopen. Hieronder zet ik de belangrijkste punten uiteen.

Krachtige hardware

Het belangrijkste bij het uitzoeken van een goede gaming smartphone, is dat je een toestel koopt met krachtige hardware. Een snelle processor, voldoende werkgeheugen en als het even kan ook nog een grote batterij zodat je lekker lang door kunt gamen.

Als je een nieuwe iPhone koopt, zit je eigenlijk altijd wel goed. Apple rust zijn smartphones altijd uit met de krachtigste hardware en er zijn zo weinig verschillende iPhones dat games voor al die toestellen goed geoptimaliseerd zijn. Wil je liever een Android gaming smartphone? Dan wordt het wat ingewikkelder. Ga in ieder geval voor een toestel met minimaal 6GB werkgeheugen en een 4000mAh-batterij. Beter is nog om een toestel te kiezen met 8GB werkgeheugen en een batterijcapaciteit van 4500mAh of meer.

De processor is het belangrijkste onderdeel en moet modern en snel zijn, maar dat kan wat lastig te herkennen zijn. Voor de beste game-ervaring moet je voor een topchip gaan, bijvoorbeeld uit de 800-serie van Qualcomm of de 900-serie van Samsung of Huawei. Goede koeling is voor een smartphone niet essentieel, maar wel fijn om te hebben. Fabrikanten geven het vaak apart aan als er extra over de koeling nagedacht is.

Groot en mooi scherm

Tweede belangrijke punt: het scherm. Via dat scherm worden games weergegeven én bedien je ze. Er moet dus voldoende ruimte zijn om je handen op de knoppen te hebben en de game nog te zien. Een schermformaat van 6,5 inch of groter is aan te raden.

Gaming smartphone kiezen Google Play Games

Ook een hoge verversingssnelheid van het scherm is fijn. Standaard ververst een smartphonescherm 60 keer per seconde, aangeduid met 60Hz. Tegenwoordig hebben steeds meer smartphones een 90Hz of 120Hz-scherm, wat betekent dat het beeld 90 of 120 keer per seconde ververst. Dat zorgt voor een vloeiende weergaven, wat zeker tijdens het gamen erg fijn is. Overigens heeft dit bij een goedkope smartphone niet zoveel zin omdat de hardware van zo’n toestel een game toch niet snel genoeg kan afspelen.

Gaming smartphone kopen conclusie

Eigenlijk zijn er drie punten die écht in orde moeten zijn om goed met je smartphone te kunnen gamen. De processor, de batterij en het scherm. De eerste zorgt ervoor dat games soepel draaien, de tweede dat je lekker lang kunt blijven gamen en de derde dat zo’n spelletje er ook nog mooi uitziet. Dat zijn zaken die eigenlijk standaard goed voor elkaar zijn in een high-end smartphone; een specifiek toestel om te gamen is dus eigenlijk helemaal niet nodig. Check de SmartphoneMan keuzetool om erachter te komen wat de ideale smartphone voor jou is.

Speciale gaming smartphones zoals de Asus ROG Phone, de Razer Phone en de Nubia RedMagic hebben vaak nog wat leuke extra’s zoals schouderknoppen, extra goede koeling en een grote hoeveelheid game-accessoires die je kunt aansluiten. Die voegen wel wat toe aan de game-ervaring van een smartphone, maar zijn dus zeker niet essentieel.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met TechGirl.