Menu

Apple iPhone SE 2020 review: verouderd maar briljant

Na vier jaar heeft Apple weer een iPhone SE gemaakt. Dit keer is de budget-iPhone gebaseerd op de iPhone 8 en hoewel hij eruit ziet alsof hij uit de steentijd van de smartphonewereld komt, presteert hij wel erg goed. In deze Apple iPhone SE 2020 review vertel ik er alles over.

Apple heeft met de iPhone SE 2020 een interessante aanpak voor een budgetsmartphone. Sowieso is het ‘budget’ op de Apple-manier, wat betekent dat deze smartphone €490 kost. Nog steeds een stuk goedkoper dan een andere nieuwe iPhone, maar tegelijk ook veel geld. Om tot die prijs te komen heeft Apple beknibbeld op het uiterlijk en het scherm van de smartphone. Die componenten komen zo over uit de iPhone 8, en die was ook al niet erg modern voor z’n tijd. Daar staat tegenover dat de camera en de processor van de iPhone SE 2020 zo uit een topsmartphone lijken te komen. Dat zijn natuurlijk twee erg belangrijke onderdelen van de smartphone, wat ervoor zorgt dat de iPhone SE 2020 voor iedereen die niet geeft om fanciness een briljant compromis is.

Apple iPhone SE 2020 review overzicht

Krachtig met een goede camera

Omdat Apple zijn chips zelf maakt en met het oude ontwerp flink heeft kunnen besparen op de bouw- en ontwikkelkosten van de iPhone SE, heeft hij de nieuwste chipset: de A13 Bionic. Die vind je ook in de veel duurdere iPhone 11-serie en zorgt ervoor dat de iPhone SE 2020 met gemak een van de snelste smartphones in zijn klasse is. Hij werkt soepel, kan alle iOS-applicaties met gemak draaien en zal nog lang goed blijven presteren. Dat is een niet te onderschatten voordeel van de nieuwe iPhone SE.

Voor de camera geld iets vergelijkbaars. Die komt ongeveer overeen met de camera van de iPhone 8, maar dan met betere beeldverwerking. Het is een enkele 12-megapixelcamera, wat betekent dat je een stuk minder flexibel bent dan met de camera’s van veel concurrerende toestellen. Groothoekfoto’s behoren niet tot de opties en zoomen levert duidelijk kwaliteitsverlies op.

Apple iPhone SE 2020 review camera

Wil je vooral gewone foto’s schieten, dan zit je bij dit toestel wel goed. Foto’s zijn mooi van kleur, hebben een hoge dynamische range en zijn detailrijk. Je moet er niet al te ver op inzoomen, maar als je dat niet doet heb je bijna perfecte plaatjes. Het enige nadeel is dat de iPhone SE 2020 geen nachtmodus heeft, waardoor hij in het donker achterloopt bij de concurrentie. Dat is een misser, maar die wordt makkelijk goedgemaakt door de uitstekende kwaliteit in alle andere omstandigheden. Overigens scoort de iPhone SE 2020 ook met zijn selfies en video’s goed.

Traditionele iPhone

Dat de iPhone SE 2020 op de iPhone 8 gebaseerd is, betekent dat het een vrij traditioneel toestel is. Zo heeft hij naar hedendaagse standaarden gigantische schermranden en een klein schermpje. Hij ziet er daardoor wat verouderd uit, maar is gelukkig wel erg goed afgewerkt en waterdicht. Als je even door de grote schermranden heen kunt kijken ziet hij er goed uit.

Apple iPhone SE 2020 review voorkant

Het kleine schermpje maakt de iPhone SE 2020 bijzonder handzaam en dat zal voor veel mensen een voordeel zijn. Tegelijk vind ik het jammer dat Apple niet het meeste uit dat compacte formaat gehaald heeft door de schermranden te minimaliseren. Klein voordeel: door de grote onderrand is er nog ruimte voor een Touch ID-vingerafdrukscanner en traditionele homeknop, wat prettig werkt.

Apple iPhone SE 2020 review TouchID

Het scherm zelf is ook nogal traditioneel. Het is een 4,7-inch Retina-scherm, wat neerkomt op een resolutie die net iets hoger ligt dan 720p HD. Schandalig voor een smartphone van bijna vijfhonderd euro in 2020, maar als je van een oudere iPhone komt en niet beter gewend bent stoort het ook niet echt. Bovendien is de kleurweergave van het scherm wel mooi. De matige specificaties zijn dus vooral op papier nadelig.

Apple iPhone SE 2020 review achterkant

Softwarematig is dit toestel ‘gewoon een iPhone’. Hij draait op iOS 13, wat uitstekend werkt. Apple kennende mag je er vanuit gaan dat het toestel lang ondersteund zal worden en je er jarenlang plezier van kan hebben. Een mogelijke spelbreker is de batterij: de 1821mAh-accu gaat als het toestel net nieuw is ongeveer een dag mee bij intensief gebruik en scoort vrij gemiddeld. Maar het houdt niet over en als de capaciteit na een aantal jaar verminderd zul je het toestel regelmatig moeten laden. Dat kan wel draadloos, maar de laadsnelheid is met 15W voor hedendaagse standaarden vrij beperkt.

Apple iPhone SE 2020 review conclusie

Je kunt op twee manieren naar de iPhone SE 2020 kijken. Aan de ene kant is het een hopeloos ouderwets toestel dat een poging is om nog munt te slaan uit de oude productielijn van de iPhone 8. Aan de andere kant is het een smartphone die de basis erg goed voor elkaar heeft voor een nette prijs. Voor die lage prijs geef je allerlei fancy snufjes, kleine schermranden en een hoge schermresolutie op. Maar als je daar niet zoveel om geeft is de Apple iPhone SE 2020 eigenlijk de perfecte middenklassesmartphone.

Voor €490 krijg je een razendsnelle smartphone met een prachtig afgewerkt ontwerp en een uitstekende camera. Een echte aanrader voor iedereen die niet geeft om grote schermen en hippe extra’s.

Apple iPhone SE 2020 review hand

Voordelen

  • Waterdicht en goed afgewerkt
  • Top prestaties
  • iOS software
  • Heerlijke camera

Nadelen

  • Verouderd ontwerp
  • Lage schermresolutie

Apple iPhone SE 2020 alternatieven

Ben je niet gebonden aan Apple’s iOS, dan kun je voor minder dan €500 terecht bij een hele range aan uitstekende Android-smartphones. Bijvoorbeeld de supersnelle OnePlus 7T, de uitgebreide Realme X2 Pro of de luxe Huawei P30. In de koopwijzer van SmartphoneMan vind je de beste smartphones van het moment. Als je graag een handje geholpen wordt bij het maken van een keuze, dan kun je terecht in de SmartphoneMan keuzetool.

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwste SmartphoneMan video’s? Abonneer je dan op het YouTube-kanaal van SmartphoneMan.