Menu

Heeft het zin om nu al een 5G smartphone te kopen?

5G is sinds vorige week officieel live in Nederland. Goed nieuws zou je misschien denken, want dat betekent dat je nog sneller online kunt met je smartphone. Toch heb je nu nog niet zoveel aan 5G en zijn 5G-smartphones over het algemeen wel duurder. Een 5G smartphone kopen, heeft dat nu al zin? SmartphoneMan legt het uit in deze eerste editie van Vraag het SmartphoneMan!

Wat is 5G?

Allereerst even de basics. Wat is 5G eigenlijk? Simpel gezegd is 5G de vijfde generatie mobiele netwerken. Het belooft drie grote voordelen tegenover 4G: een lagere latency, een hogere snelheid en meer capaciteit. Het is de bedoeling dat de lantency van 5G rond de 1 milliseconde ligt. Dat wil zeggen dat het 1 milliseconde duurt voordat een signaal doorgegeven is; cruciaal als je bijvoorbeeld online wilt gamen. De snelheid van 5G ligt op 1 gigabit per seconde, waardoor je razendsnel films of andere grote bestanden binnen kunt halen. Tot slot is de belofte van 5G dat het 1 miljoen apparaten per vierkante kilometer kan aansluiten. Dat komt van pas als je in een stadion vol mensen zit, maar vooral ook om allerlei slimme apparaten aan te sluiten zonder dat het netwerk capaciteitsproblemen krijgt.

5G smartphone kopen logo

Sinds eind april is 5G in beperkte vorm in Nederland beschikbaar. VodafoneZiggo zette het netwerk als eerste provider ‘aan’, maar benut nog niet de volledige potentie. Het netwerk draait voorlopig alleen op bestaande 3G-frequenties en boekt daar een snelheidswinst van ongeveer 10%. Niet erg veel dus. De frequentiebanden die bedoeld zijn voor 5G mogen in Nederland nog niet door providers gebruikt worden; de verwachting is dat het netwerk pas rond 2021/2022 op volle toeren kan draaien. Een 5G smartphone kopen is voor die tijd dus zeker nog niet essentieel.

5G smartphone kopen: waarom?

Een betere vraag is misschien: waarom zou je überhaupt een 5G smartphone kopen? Wat heb je eigenlijk aan 5G op je smartphone? Dat weet voorlopig nog niemand echt. Natuurlijk kun je bestanden sneller up- en downloaden, maar ik kan me bijna niet voorstellen dat je 4G daarvoor echt te traag vind.

De verwachting is dan ook dat 5G een groot aantal nieuwe toepassingen mogelijk gaat maken, waar je in de toekomst met je 5G smartphone gebruik van kan maken. Net zoals 4G diensten als Netflix, Uber en Spotify groot hielp worden. Wat die nieuwe diensten zijn en wanneer ze beschikbaar worden, dat is nog een grote vraag.

Huawei P40 Pro voorkant
De Huawei P40 Pro is alvast klaar voor 5G

Het zal op een gegeven moment dus zeker nuttig worden om een 5G smartphone te hebben, maar op dit moment is dat nog niet het geval. Ik verwacht niet dat je voor 2022 echt iets aan 5G zult hebben.

Conclusie: moet ik nu al een 5G smartphone kopen?

Om te weten of je nu al een 5G smartphone moet kopen is het dus belangrijk om je te bedenken hoe lang je je smartphone wilt gebruiken. Wissel je, zoals veel mensen, elke twee jaar van toestel? Dan heeft het niet zoveel zin om nu al over 5G na te denken. Over twee jaar zullen de netwerken net goed en wel online zijn in Nederland, maar heb je er nog niet heel veel aan.

Ben je van plan om je smartphone zo lang mogelijk te gebruiken? Dan is een 5G smartphone misschien wel het overwegen waard. Op de middellange termijn wordt 5G wel belangrijk, en het zou jammer zijn als je smartphone erg gaat achterlopen omdat hij geen gebruik kan maken van de nieuwste netwerktechnologie.

Benieuwd naar meer tips & tricks rond het kopen van een nieuwe smartphone? Check dan onze Vraag het SmartphoneMan overzichtspagina. Vergeet je ook niet te abonneren op het YouTube-kanaal van SmartphoneMan om altijd op de hoogte te blijven van de nieuwste video’s.