Menu

SmartphoneMan Awards 2022: dit waren de beste smartphones van 2022!

SmartphoneMan awards 2022 thumbnail

2023 is net begonnen, en dat betekent dat het tijd is voor een korte terugblik op het afgelopen smartphonejaar. Ofwel, tijd voor de SmartphoneMan Awards 2022! In vijf categorieën bespreek ik wat de beste smartphones van het jaar waren.

2022 was in veel opzichten een vrij saai smartphonejaar. De meeste toestellen die uitkwamen waren relatief voorspelbare verberteringen tegenover hun voorgangers, en in sommige gevallen scoorden ze zelfs slechter. Zo verloor de Samsung Galaxy A53 het gek genoeg van de Galaxy A52s van een jaar eerder, en waren de verschillen tussen de iPhone 13 en iPhone 14 zo minimaal dat je vanwege de prijs eigenlijk nog steeds beter voor het uitgaande model kunt kiezen. Budgettelefoons werden niet per se slechter, maar echte budgetknallers zoals bijvoorbeeld de Xiaomi Poco X3 Pro in 2021 en Motorola Moto G 5G Plus in 2020 waren er niet meer.

Samsung Galaxy A52s 22

Een behouden jaar leidt niet geheel verrassend tot een behouden lijst. Veel toestellen die er dit jaar met een award vandoor gingen, waren opvolgers van de winnaar van vorig jaar. De Google Pixel 7 nam het stokje over van de Google Pixel 6 bij de Beste Keuze. De Samsung Galaxy S22 Ultra is wat mij betreft de beste smartphone van het afgelopen jaar, net als de Galaxy S21 Ultra een jaar eerder.

Wat lager in de markt viel vooral de Google Pixel 6a op. De a-serie van Google doet het altijd goed, maar door de wat luxere afwerking en officiële beschikbaarheid van de Pixel 6a in Nederland stak hij er dit jaar met kop en schouders bovenuit.

De categorie van kleine smartphones miste een belangrijke inzending van Apple en werd daarmee erg karig. Waarschijnlijk had de Asus Zenfone 9 deze categorie gewonnen, maar omdat ik het toestel niet in handen gehad heb durf ik die award niet uit te reiken. Hij is vervangen door een eveneens vrij beperkte categorie: die van de beste smartphone met een alternatieve form-factor. Een award die gewonnen wordt door de Samsung Galaxy Z Flip 4; niet omdat die erg spannend is maar wel omdat het voor een bepaalde doelgroep echt een serieus goede optie is.