Menu

Nokia X30 review: duurzame keuze gericht op privacy en veiligheid

Een fijne smartphone met focus op duurzaamheid voor €470. Dit is de Nokia X30, waarover ik je alles vertel in deze Nokia X30 review.

Met de Nokia X30 – officieel bekend als Nokia X30 5G – richt moederbedrijf HMD zich op veiligheid, duurzaamheid en lange ondersteuning. Het toestel maakt deels gebruik van gerecyclede materialen, HMD is transparant over het materiaalgebruik, het toestel is stevig ontworpen en heeft als een van de weinigen 3 jaar garantie. Bovendien zegt HMD zijn servers alleen in Europa te hebben staan en zit ExpressVPN enigzins in de software geïntegreerd, hoewel je maar 30 dagen gratis toegang krijgt. Verder is het jammer dat de telefoon maar 3 jaar beveiligingsupdates krijgt, vrij mager naar hedendaagse standaarden. Toch scoort het toestel op de speerpunten beter dan de meeste smartphones. Daar betaal je ook voor, want met zijn €470 is de telefoon behoorlijk duur voor zijn specificaties. Of dat al dan niet de moeite waard is, is een persoonlijke keuze.

Nokia X30 107

Verder is de Nokia X30 vooral een degelijke maar ook enigszins saaie smartphone. Het ontwerp is prima, waterdicht en stevig, maar niet erg luxe. Het scherm presteert gewoon okay en de prestaties zijn – ondanks de niet erg krachtige chipset – ruim voldoende. De telefoon heeft fijne kale Android-software en een uitstekende batterij. De camera is voldoende, maar valt mee een beetje tegen. Vooral de kleurweergave en prestaties bij weinig licht zijn niet je van het. Al met al is de Nokia X30 een prima smartphone, die je vooral moet kopen om zijn duurzame en degelijke totaalplaatje. Daar moet je alleen wel wat extra geld voor overhebben.