Menu

Samsung Galaxy S23 FE review: tussen wal en schip

De Samsung Galaxy S23 FE is een complete en voorspelbare smartphone die je vanaf zo’n €600 in huis haalt. In deze review vertel ik je of het toestel een aanrader is.

Samsung had met de eerste Galaxy S Fan Edition, de S20 FE, een absolute hit in handen. De S21 FE was goed, maar wist zijn voorganger duidelijk niet te evenaren. Met de S23 FE is de Fan Edition terug van weggeweest, maar lijkt hij zijn kracht helaas verloren. Hoewel de Samsung Galaxy S23 Fan Edition geenszins een slechte telefoon is, is hij ook allerminst spannend en bovendien – in ieder geval op dit moment – te duur tegenover bijvoorbeeld Samsung’s eigen Galaxy S23.

Samsung Galaxy S23 Fan Edition 51

De Samsung Galaxy S23 Fan Edition is bovenal erg compleet. Op papier vinkt hij alle onderdelen van een high-end smartphone af. Hij is waterdicht, gemaakt van aluminium en glas, heeft drie zinvolle camera’s en kan draadloos laden. De chipset is snel genoeg en de telefoon heeft prima software met een uitstekend updatebeleid. Toch is de praktijk op veel vlakken net wat minder dan bij veel concurrerende toestellen. De camera maakt relatief snel bewogen plaatjes bij minder licht, het ontwerp komt regelrecht uit de A-serie, het scherm laat een gekleurde waas zien onder een hoek en de chipset voelt vaak net niet vloeiend. Het zijn stuk voor stuk geen echte nadelen, maar zorgt er wel voor dat de totaalervaring van de Galaxy S23 FE minder is dan die van bijvoorbeeld de Nothing Phone (2) of Xiaomi 13T Pro die hetzelfde kosten. Daar komt bij dat de batterij van het toestel onder gemiddeld presteert én niet erg snel kan opladen.

Wil je graag een Samsung, dan ben je op dit moment beter af met de luxere Galaxy S23 die nog geen €100 meer kost. Is dat boven budget? Dan is de iets simpelere maar nog steeds complete Galaxy A54 die net wat meer dan de helft kost een goede optie. Kortom; de Samsung Galaxy S23 Fan Edition valt voorlopig tussen de wal en het schip. Een prijsverlaging kan daar verandering in brengen.

Vergelijk actuele prijzen op Telefoon.nl.