Menu

SmartphoneMan Awards 2023: dit waren de beste smartphones van 2023!

2023 komt ten einde, en dat betekent natuurlijk tijd voor een terugblik op het afgelopen smartphonejaar. Ofwel, tijd voor de SmartphoneMan Awards 2023! In vijf categorieën bespreek ik wat de beste smartphones van het jaar waren.

2023 was bovenal het jaar van de foldable. Die categorie van vouwbare smartphones werd al jaren gedomineerd door Samsung en daar kwam dit jaar voor het eerst verandering in. Nieuwe toetreders als Honor en OnePlus lieten zien dat het ook anders kan voor opvouwbare mini-tablets. Motorola richt zijn pijlen al een tijdje op de flip-formfactor en troefde dit jaar Samsung af met een goedkoper model én een topmodel met bruikbaarder buitenscherm. Los van de vouwbare toestellen werd 2023 vooral gekenmerkt door wat mooie upgrades in de toplijnen van gevestigde fabrikanten. Samsung gebruikte voor het eerst in tijden weer een Snapdragon-chip, Google heeft nu eindelijk de schermen van zijn Pixel-telefoons op orde en Apple maakte de langverwachte overstap naar usb-c.

Motorola Edge 40 Neo

In de lagere regionen van de markt valt vooral de dominatie van Motorola op. Waar Xiaomi er traditioneel met de budget-award vandoor gaat, wist Motorola nu met de Moto G54 en Moto G84 een erg overtuigende lijn van goedkope telefoons neer te zetten. In de middenklasse deed het duo van de Edge 40 en Edge 40 Neo het goed, waarbij de in de basis duurdere en luxere Edge 40 eigenlijk al sinds de Neo uit is goedkoper is dan dat toestel en dus de betere keuze.

Samsung doet het traditioneel goed in de top van de markt, hoewel de uitdagers van Google en Apple in 2023 ook erg goed waren. De award voor beste keuze was dit jaar spannender. Traditionele kanshebbers Google en OnePlus prijsden zichzelf uit de markt en het gat tussen de top- en middenklasse-smartphones groeide daarmee. Nieuwkomer Nothing sprong handig in dat gat met de Phone (2), en gaat er met deze erg geslaagde suptopper met de prijzen vandoor.