Menu

Samsung Galaxy A51 vs Oppo A91: Fraaie middenklassers vergeleken

De Samsung Galaxy A51 en de Oppo A91 zijn twee van de populairste smartphones in het middensegment. Ze zijn allebei mooi, hebben prachtige schermen en presteren verder prima. Maar welke is eigenlijk het beste?

De beste displays

Zowel de Samsung Galaxy A51 als de Oppo A91 behoren met hun schermen tot de top van hun klasse. De Samsung heeft een 6,5-inch amoledscherm, de A91 een 6,4-inch amoledscherm. Beiden hebben een full HD+ resolutie en zien er erg mooi uit.

Samsung Galaxy A51 vs Oppo A91 voorkant

Kwalitatief is er eigenlijk weinig verschil tussen de twee schermen. Ze hebben prachtige kleuren, een hoog contrast en een prima helderheid. De Samsung heeft een klein gaatje in het scherm voor de selfiecamera, bij de Oppo is er een wat grotere druppelnotch aanwezig. Dat klinkt alsof de Samsung wat dat betreft wint, maar dat is niet per sé waar. De Samsung heeft namelijk een zilveren ringetje rond de selfiecamera en die is een beetje afleidend. In het gebruik heeft de Oppo A91 daarom mijn voorkeur, maar de voorkant van de Galaxy A51 ziet er wel wat mooier uit.

Samsung Galaxy A51 review notch

Qua achterkant wint de Oppo het. Beide smartphones zijn helemaal van plastic gemaakt en hebben een glanzende achterkant die lijkt of hij van glas is. Oppo heeft bij de A91 een soort stralenpatroon aangebracht, wat ik erg mooi vind. De Samsung Galaxy A51 ziet er ook bijzonder uit: hij reflecteert licht in regenboogkleuren en heeft een ruitpatroon.

Middenmoot in de middenklasse

Behalve het scherm en het ontwerp, scoren de Galaxy A51 en Oppo A91 een beetje in de middenmoot van middenklassetelefoons. De Samsung heeft een Samsung Exynos 9611-chipset, de Oppo een MediaTek Helio P70. Die zijn vrij vergelijkbaar, maar de Oppo gaat beter met zijn power om en heeft bovendien twee keer zoveel werkgeheugen (8GB tegenover 4GB). De Oppo is dus duidelijk de snellere van de twee smartphones. Ook qua batterij scoort hij in de praktijk beter, hoewel beide smartphones bij benadering een 4000mAh-accu hebben.

Samsung Galaxy A51 vs Oppo A91 achterkant

Softwarematig is het verhaal omgekeerd. Hoewel de OneUI van Samsung en het Color OS van Oppo functioneel en grafisch aan elkaar gewaagd zijn, is Samsung een stuk beter in het up-to-date houden van zijn smartphone. De Oppo A91 draait nog op Android 9 en zal pas in augustus een update naar Android 10 krijgen. Of Android 11 ooit naar het toestel zal komen is maar zeer de vraag. De Samsung Galaxy A51 draait nu op Android 10 en zal zeker ook Android 11 krijgen. Die wordt dus beter ondersteund, wat functionele voordelen heeft maar de software vooral ook veiliger maakt.

Allebei de smartphones hebben een vingerafdrukscanner in het scherm en gezichtsherkenning via de selfiecamera. In beide gevallen werkt het niet razendsnel, maar bij de Oppo gaat het duidelijk beter dan bij de Samsung. Beide ontgrendelingsmethoden zijn bij Oppo zowel sneller als minder faalgevoelig.

Camera’s: kwaliteit versus consistentie

Een 48-megapixelcamera lijkt tegenwoordig de standaard te zijn in een middenklasser en zowel de Samsung als de Oppo heeft zo’n camera. Bij de Samsung ligt er nog een 12-megapixel groothoekcamera, een 5-megapixel macrocamera en een 5-megapixel dieptesensor naast. De Oppo heeft een 8-megapixel groothoekcamera en twee 2-megapixel dieptesensoren. Samsung wint kortom op papier.

Oppo A91 camera's

Die voorsprong heeft de Samsung Galaxy A51 ook in de praktijk. Zelfs de hoofdcamera, die op papier gelijk is aan die van de Oppo, maakt foto’s met duidelijk betere kleuren en meer details. Bij de groothoekcamera is de voorsprong nog groter en de macrocamera is een leuke toevoeging bij Samsung.

Het enige voordeel dat de Oppo heeft, is dat zijn camera wat consistenter presteert. Foto’s die ik met de Galaxy A51 maakte waren soms onscherp en als het donkerder werd regelmatig bewogen. Die problemen heeft de Oppo minder.

Samsung Galaxy A51 vs Oppo A91 conclusie

De Samsung Galaxy A51 en Oppo A91 zijn beide smartphones die het vooral van hun ontwerp en hun scherm moeten hebben. De schermen zijn nagenoeg gelijk, bij het ontwerp is het vooral je persoonlijke voorkeur welke je mooier vind. Op andere vlakken zijn er een aantal duidelijke verschillen. De Oppo A91 is sneller, heeft een betere batterij en de vingerafdrukscanner werkt veel beter. De Samsung is qua software meer up-to-date en beter ondersteund en kan veel mooiere plaatjes schieten met zijn camera, hoewel die minder consistent is.

Samsung Galaxy A51 vs Oppo A91 uitgelicht

Wil je meer informatie over de smartphones? Lees dan hier mijn review over de Samsung Galaxy A51. De review over de Oppo A91 kun je hier lezen.

Beide smartphones kosten krap €300. Je kunt ze kopen via de linkjes hieronder.

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwste SmartphoneMan video’s? Abonneer je dan op het YouTube-kanaal van SmartphoneMan.