Menu

Oppo A91 review: mooie smartphone blinkt niet uit

De Oppo A91 is een stijlvolle smartphone in het middensegment. De smartphone doet eigenlijk niks verkeerd, maar blinkt ook niet echt ergens in uit. Is hij toch de moeite waard? In deze Oppo A91 review maak ik de balans op!

Ziet er prachtig uit

Om te beginnen bij de twee voordelen van de A91: het ontwerp en het scherm. Beiden zien er prachtig uit. Eerst maar dat ontwerp: de A91 heeft vooral een mooie achterkant. Het toestel is in het blauw of zwart verkrijgbaar en beide varianten hebben een soort stralenpatroon op de achterkant, waardoor de A91 er bijzonder uitziet. De voorkant van het toestel is met zijn grote scherm en kleine randen netjes, maar vrij standaard tegenwoordig. Er zit een vingerafdrukscanner in het scherm die helaas niet bijzonder snel werkt.

Oppo A91 review achterkant

Hoewel de Oppo A91 er mooi uitziet, valt er los daarvan wel wat op het ontwerp aan te merken. De smartphone is namelijk helemaal van plastic gemaakt; in deze prijsklasse verwachten ik tegenwoordig wel wat luxere materialen. Bovendien is de afwerking van het toestel niet zo heel goed. Het scherm ligt een beetje lelijk bovenop de rand en in mijn exemplaar zit een kleine vervorming in de rand; waarschijnlijk een productiedefect. Het is niet erg storend, maar ook zeker niet netjes.

Oppo A91 review voorkant

Voordeel nummer twee van de Oppo A91 is het scherm. Het 6,4-inch full HD+ amoledscherm ziet er erg goed uit. Het is een van de mooiste schermen die je rond €300 kunt vinden, met een goede witbalans, levendige kleuren en een hoog contrast. Ook de helderheid is dik in orde. Het scherm lijkt net wat minder scherp dan veel andere vergelijkbare schermen. Dat is vreemd en jammer, maar gelukkig is het verschil niet zo groot.

Precies zoals je van een middenklasser verwacht

De Oppo A91 is dankzij zijn MediaTek Helio P70-chipset best snel; hij presteert zelfs net wat beter dan ik verwacht had. Het werkgeheugen van 8GB betekent bovendien dat je goed kunt multitasken met dit toestel. Dat hij iets sneller is dan ik had verwacht betekent overigens niet dat de Oppo A91 uitblinkt met zijn prestaties: er zijn zat andere telefoons van €300 die minstens net zo snel of zelfs wat sneller zijn. De batterij van de Oppo A91 scoort ook goed. Hij heeft een capaciteit van 4025mAh en houdt het makkelijk een dag vol. Opladen doet het toestel met 20W, wat best snel is voor een middenklasser.

Oppo A91 review in hand

Bovenop Android heeft Oppo zijn eigen Color OS-schil gelegd, die fijn werkt. Hij is grafisch mooi en consistent en er zijn wat handige functies toegevoegd, zoals een balkje met snelkoppelingen dat verschijnt als je van de rechter bovenkant het scherm in veegt. Wat wel jammer is, is dat de A91 nog op Android 9 draait en naar verwachting in augustus pas een update naar Android 10 krijgt. Of je ooit een update naar Android 11 op deze smartphone mag verwachten vraag ik me af, en de software loopt dus duidelijk wat achter.

Toen ik mijn eerste foto’s schoot met de Oppo A91 was ik erg te spreken over de camera: zeker op het scherm van de A91 zien de foto’s die je maakt er goed uit. Helaas veranderde dat beeld een beetje toen ik de foto’s op de computer zette. Niet dat de foto’s slecht zijn, maar ze hebben helaas niet heel veel details. Bovendien zijn ze soms wat flets en de kleuren iets te groen. Op het scherm van de smartphone valt dat niet zo op maar op een wat minder mooi scherm wel. De nachtmodus van de A91 is trouwens best goed en weet in het donker nog veel op beeld te krijgen, met als kleine kanttekening dat de foto’s behoorlijk ruizig worden.

Oppo A91 camera's

Overigens heeft de Oppo A91 vier camera’s. De 48-megapixel hoofdcamera die standaard 12-megapixelfoto’s schiet en waar het verhaal hierboven op slaat. Daarnaast zit nog een 8-megapixel groothoekcamera. Die schiet weliswaar niet erg mooie foto’s met vrij matige kleuren; het is wel een handige toevoeging die soms erg van pas komt. Dat kan ik niet zeggen over de twee andere camera’s. De Oppo A91 heeft nog een 2-megapixel zwart-witsensor en een 2-megapixel dieptesensor; van beiden ontgaat mij het nut eigenlijk.

Oppo A91 review conclusie

De Oppo A91 is een middenklassesmartphone volgens het boekje, met twee echte voordelen. Hij ziet er mooi uit en het scherm is erg goed. Dat is natuurlijk fijn, maar het zijn ook niet erg unieke punten. Dat betekent dat de A91 zijn kop niet echt boven het maaiveld uitsteekt, terwijl hij wel een aantal minpuntjes heeft. Ik vind het vooral jammer dat de behuizing volledig van plastic is en dat de Oppo A91 nu nog op Android 9 draait.

Oppo A91 achterkant

Dat alles betekent niet dat het een slechte smartphone is. Als je je zinnen gezet hebt op de Oppo A91 of een goede aanbieding hebt gevonden, is het zeker de moeite waard deze smartphone te kopen. Tegelijk is het ook niet een smartphone die ik actief zou aanraden of je snel in top 5-lijstjes zult tegenkomen.

Voordelen
  • Bijzonder en mooi ontwerp
  • Goed scherm
  • Prima prestaties, software en batterij
Nadelen
  • Plastic
  • Verouderde software
  • Camera inconsistent en kan beter

Oppo A91 kopen & alternatieven

Enthousiast geworden? Je kunt de Oppo A91 kopen via onder andere Bol.com en CoolBlue.

Andere goede smartphones in deze prijsklasse zijn bijvoorbeeld de Google Pixel 3a, Motorola One Zoom en Xiaomi Redmi Note 9 Pro. Wil je wel graag een Oppo-toestel, maar dan met een wat luxer ontwerp? Dan is ook de Oppo Reno2 Z een goede keuze voor zo’n €300. Nog meer inspiratie nodig? Bekijk dan ook eens mijn video over de vijf beste smartphones onder €300.

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwste SmartphoneMan video’s? Abonneer je dan op het YouTube-kanaal van SmartphoneMan.