Menu

Samsung Galaxy A51 review: mooie middenklasser

Samsung heeft met de Galaxy A-lijn een uitstekende reputatie opgebouwd en maakte vorig jaar met de Galaxy A50 indruk. Inmiddels is de opvolger al een tijdje op de markt en in deze review check ik hoe goed die Samsung Galaxy A51 is.

Prachtig uiterlijk

De Samsung Galaxy A51 moet het vooral hebben van zijn visuele pracht. Zowel van de behuizing, als van het scherm. De behuizing komt in een aantal opvallende kleuren, heeft een leuk ruit-patroon op de achterkant en reflecteert licht in regenboogkleuren. Het geheel maakt de Galaxy A51 tot een eigenzinnige telefoon. Wat wel jammer is, is dat de A51 volledig van plastic gemaakt is. Ook de vingerafdrukscanner in het scherm vind ik niet ideaal. Die zorgt er weliswaar voor dat het ontwerp mooi ononderbroken is, hij werkt behoorlijk traag en niet altijd accuraat.

Samsung Galaxy A51 achterkant

Aan de voorkant vallen vooral de ontzettende kleine schermranden op. Middenbovenin zit een kleine punch hole notch waar de selfiecamera in verwerkt zit. Dat is op zich mooi, alleen is het jammer dat Samsung een zilveren ring om de camera geplaatst heeft. Vooral als je de A51 buiten gebruikt en hij licht reflecteert, leidt dat ringetje af.

Samsung Galaxy A51 review notch

Het scherm waar dat gaatje inzit is voor een smartphone van ongeveer €300 ontzettend goed. Het gaat om een 6,5-inch FHD+ amoledscherm, dat prachtige kleuren weergeeft en een goede witbalans heeft. Het is simpelweg een van de beste schermen in een middenklassesmartphone.

Doorsnee middenklasser

Los van het bijzondere ontwerp en het prachtige display, is de Samsung Galaxy A51 een vrij doorsnee middenklasser. De OneUI-software van Samsung is uitgebreid, maar wel aan de zware kant. Mede daardoor presteert de A51 ondanks zijn best krachtige octacoreprocessor niet heel goed. Hij is niet irritant traag, maar wel merkbaar minder snel dan veel concurrenten. Ook van de 4000mAh-accu wordt behoorlijk veel gevraagd, waardoor hij minder lang meegaat dan je zou verwachten. Hij gaat de dag mee, maar heeft niet heel veel marge.

Samsung Galaxy A51 in hand

De Galaxy A51 heeft vier camera’s: een 48-megapixel hoofdcamera, een 12-megapixel groothoekcamera, een 5-megapixel macrocamera en een 5-megapixel dieptesensor. De dieptesensor kun je vergeten, de macrocamera is een leuke toevoeging maar is kwalitatief niet heel goed. De groothoekcamera zet best goede plaatjes neer en ik ben blij dat hij erop zit.

Samsung Galaxy A51 review camera

De 48-megapixel hoofdcamera maakt standaard 12-megapixelfoto’s en dat doet hij goed. De foto’s zijn mooi – maar een beetje extreem – van kleur en hebben veel details. Ook ‘s avonds doet de A51 het nog best goed, hoewel de nachtmodus niet op de volle resolutie werkt. Het probleem van de camera is dat hij niet erg consistent is. Hij heeft soms focusproblemen en foto’s zijn relatief snel en vaak bewogen. Jammer, want verder is de camera van de Galaxy A51 uitstekend.

Samsung Galaxy A51 review conclusie

De Galaxy A51 is een smartphone die het vooral moet hebben van zijn mooie scherm en fraaie ontwerp. Op die twee vlakken scoort de A51 echt goed, hoewel het jammer is dat hij volledig van plastic gemaakt is. Los van die twee pluspunten, is de Galaxy A51 een vrij doorsnee middenklassesmartphone. De software is uitgebreid; de prestaties en batterij zijn niet briljant maar voldoende. De camera heeft potentie en kan mooie foto’s maken, maar doet dat niet consistent. Ook vind ik het jammer dat de vingerafdrukscanner van de Galaxy A51 niet zo lekker werkt.

Samsung Galaxy A51 voorkant

Wie een mooie smartphone wil van een gerenommeerd merk, heeft aan de Samsung Galaxy A51 een prima keuze. Tegelijk moet ik ook zeggen dat het niet een van de beste smartphones rond €300 is; daarvoor is hij simpelweg wat te traag.

Voordelen
  • Mooi ontwerp
  • Prachtig scherm
  • Fijne software
  • Camera kan mooie foto’s maken
Nadelen
  • Helemaal van plastic
  • Matige vingerafdrukscanner
  • Relatief traag
  • Camera niet consitent

Samsung Galaxy A51 kopen & alternatieven

Ben je na het lezen van deze Nokia 1.3 review enthousiast geworden? Je kunt de Nokia kopen via onder andere Amazon, Bol.com en CoolBlue.

De twee grootste nadelen van de Samsung Galaxy A51 zijn dat hij niet zo snel is en dat hij van plastic gemaakt is. Voor hetzelfde geld koop je bijvoorbeeld een Realme X2, Xiaomi Mi 9T of Huawei Nova 5T. Alledrie snelle smartphones met een mooie behuizing van metaal en glas. Nog meer inspiratie nodig? Bekijk dan ook eens mijn video over de vijf beste smartphones onder €300.

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwste SmartphoneMan video’s? Abonneer je dan op het YouTube-kanaal van SmartphoneMan.