Menu

OnePlus 12 review: duurder is niet altijd beter

OnePlus zet met de 12 een nieuwe topsmartphone neer, waarmee de koers die met de OnePlus 11 ingezet is deels teruggedraaid wordt. In deze review vertel ik je hoe het toestel presteert.

OnePlus draait met de 12 een paar kleine besparingen van de OnePlus 11 – met als belangrijkst de draadloze laadfunctie – weer terug en richt daarmee op een wat hoger segment. Dat merk je ook in de adviesprijs, die fors gegroeid is van €819 naar €949. Wat mij betreft geen positieve ontwikkeling, want OnePlus had vorig jaar juist een mooie eigen niche gevonden net onder de echte top van de markt. De OnePlus 12 is duidelijk duurder, maar biedt los van de gebruikelijke upgrades niet heel veel meer dan zijn voorganger.

OnePlus 12 02

Daarmee is het niet meer de duidelijk goede deal die de OnePlus 11 wel was, maar dat betekent niet dat de OnePlus 12 geen uitstekende telefoon is. Hij heeft een mooi ontwerp, prachtig scherm en uitstekende prestaties, een prima camerasysteem en fijne software met lange ondersteuning. Bovendien is de batterij van de OnePlus 12 uitstekend én kan hij razendsnel opladen. Wel vind ik het jammer dat de telefoon niet IP68 waterbestendig is, en dat de software de AI-snufjes die steeds meer concurrenten hebben mist. Het updatebeleid is bovendien wat minder dan dat van Samsung en Google, hoewel ik me afvraag of er veel mensen zijn die niet genoeg hebben aan de 5 jaar ondersteuning die OnePlus biedt.

Actuele prijzen in combinatie met abonnement vergelijken kan hier.