Menu

Samsung Galaxy S23 FE vs Samsung Galaxy S23 review: budgetoptie blijkt te duur

De Samsung Galaxy S23 FE is recent uitgebracht als een wat goedkopere variant van de Samsung Galaxy S23. De prijzen liggen echter niet zo ver uit elkaar, en de FE is dan ook niet automatisch de telefoon met de betere prijs-kwaliteitverhouding. In deze vergelijking bekijk ik welk toestel je moet kopen.

De Samsung Galaxy S23 FE is een wat eenvoudigere versie van de Galaxy S23 en dat merk je duidelijk. Beide smartphones zijn compleet en hebben ongeveer alles wat je van een smartphone kunt verwachten, maar de Galaxy S23 FE doet veel dingen net wat minder goed of net wat minder luxe. Dat begint bij het ontwerp en het scherm, die beide goed maar minder luxe zijn. Het meest opvallende daarbij is de vingerafdrukscanner, die bij de Galaxy S23 duidelijk trefzekerder is. De chipset van de Galaxy S23 FE is een generatie ouder én van andere makelij. Hij is nog steeds snel, maar wel duidelijk wat minder dan de S23 en bovendien is hij een stuk minder zuinig. Dat laatste merk je bij de batterij, want hoewel de Galaxy S23 een kleinere accu heeft doet hij langer op één lading. De camera van de Galaxy S23 is ook trefzekerder en detailrijker, hoewel de iets minder heftige kleuren van de foto’s van de Galaxy S23 FE mijn voorkeur hebben. Alleen op softwaregebied loopt de Galaxy S23 FE wat voor. De telefoon is bijna een jaar nieuwer, en wordt dus ook langer ondersteund.

Samsung Galaxy S23 vs Galaxy S23 FE 02

Los van de prijs is de Samsung Galaxy S23 kortom duidelijk de betere telefoon van deze twee. Niet zo gek natuurlijk, want de S23 FE is ook in de markt gezet als een eenvoudige versie van de S23. Wat echter wel gek is, is dat de Galaxy S23 maar net wat duurder is dan zijn minder luxe broertje. Het prijsverschil is op dit moment zo’n €70 en voor dat geld is de S23 duidelijk de betere keuze. Mocht het prijsverschil op een gegeven moment groeien dan kan de balans anders uitkomen, en als het verschil richting de €150 à €200 gaat dan wordt de S23 FE een interessant alternatief. Of dat ooit zal gebeuren, is echter de vraag.

Vergelijk actuele prijzen van de S23 en de S23 FE op Telefoon.nl.