Menu

Nokia 1.3 review: traag maar betrouwbaar

De Nokia 1.3 is het dieseltje onder de smartphones. Deze telefoon kost met zijn prijs van €99 bijna niks, en hoewel hij niet bijzonder snel is gaat hij wel lang mee voor een smartphone van dat geld. Een klassieke Nokia dus. In deze Nokia 1.3 review lees je er alles over.

Verwisselbare batterij en lange updates

Er zijn twee zaken die de Nokia 1.3 onderscheiden van andere budgetsmartphones. Dingen die precies passen bij het beeld dat je waarschijnlijk hebt van een Nokia. Nee, je kunt de 1.3 niet duizend keer probleemloos laten vallen. Het ontwerp is echter wel steviger dan dat van de meeste smartphones en je kunt de achterkant eraf halen. Niet om er een ander frontje op te zetten, maar om de batterij uit het toestel te halen. Vroeger was dat standaard bij smartphones, maar tegenwoordig is de Nokia 1.3 er uniek mee.

Nokia 1.3 review design

De verwisselbare batterij heeft twee voordelen: je kunt eventueel een extra batterij meenemen als je wat langer met de Nokia 1.3 op pad gaat en geen stroom in de buurt hebt, en je kunt hem vervangen als hij slecht wordt. De batterij is een van de eerste dingen die kapot gaat aan een smartphone, en het is fijn dat Nokia bij de 1.3 de mogelijkheid beidt om die te vervangen.

Dat brengt mij meteen bij het tweede punt waarop deze Nokia 1.3 positief opvalt, dat het toestel ook helpt om langer mee te gaan. Nokia staat bekend om zijn goede software-updates en vergeet daarbij zelfs goedkope smartphones zoals deze Nokia 1.3. Nokia’s eerste Android Go-telefoon, de Nokia 2.1, kwam uit in 2018 met Android 8 en krijgt dit jaar nog een update naar Android 10. Een dergelijke ondersteuning mag je voor de Nokia 1.3 ook verwachten.

Trage budgetsmartphone

Over die software gesproken: de Nokia 1.3 draait dus op Android 10 Go. Daar schreef ik eerder al een uitgebreid artikel over; in deze review zal ik er kort op ingaan. Android Go is een uitgeklede versie van Android die bedoelt is om smartphones sneller te laten draaien. Dat de software van de Nokia 1.3 uitgekleed is heb je niet zoveel last van, maar heel snel is hij helaas ook niet.

Nokia 1.3 review voorkant

Android Go of niet, de hardware van de Nokia 1.3 is gewoon nogal matig. Hij heeft een Qualcomm Snapdragon 215-chipset en 1GB werkgeheugen; dat zijn zo’n beetje de simpelste specificaties die je tegenwoordig in een smartphone kunt vinden. Als je het toestel echt alleen voor basistaken gebruikt en niet teveel snelheid gewend bent, dan is er weinig aan de hand. Dan nog is de Nokia 1.3 niet snel, maar voor een beetje WhatsAppen en zo nu en dan een route uitzoeken is dat niet zo erg. Ben je zoals ik van plan al je sociale media en favoriete apps op de smartphone te installeren? Dan krijgt het toestel het wel erg moeilijk en is hij eigenlijk niet meer goed bruikbaar meer. Voor dat soort gebruik moet je dus niet bij de Nokia 1.3 zijn.

Ook op andere vlakken is de Nokia 1.3 duidelijk een budgetsmartphone. De telefoon ziet er dankzij zijn 5,7-inch scherm met kleine druppelnotch nog wel modern uit, maar hij heeft bijvoorbeeld geen vingerafdrukscanner. Het scherm is functioneel, maar ziet er niet erg mooi uit. Hetzelfde geldt voor de 8-megapixelcamera. Als je iets aan iemand wilt laten zien is het prima, maar verwacht niet dat je er mooie foto’s mee kunt maken.

Nokia 1.3 camera

De batterij van de Nokia 1.3 heeft een capaciteit van 3000mAh en dat is ruim voldoende. Waarschijnlijk zul je het toestel toch niet heel veel gebruiken. Met licht en eenvoudig gebruik gaat hij makkelijk een dag mee; een paar dagen is ook mogelijk.

Nokia 1.3 review conclusie

De Nokia 1.3 is een smartphone die alleen voor een specifieke groep gebruikers interessant is. Wil je een zo goedkoop mogelijke smartphone die zo lang mogelijk meegaat en ben je niet van plan er heel veel mee te doen? Dan is de Nokia 1.3 met zijn stevige ontwerp, verwisselbare batterij en goede software-ondersteuning een goede keuze.

Nokia 1.3 review uitgelicht

Wil je wel zoveel mogelijk doen met je goedkope smartphone? Dan zal de Nokia 1.3 echt te traag en beperkt voor je zijn. Voor hetzelfde geld kun je snellere smartphones met meer en betere camera’s en een vingerafdrukscanner krijgen.

Voordelen
  • Stevig ontwerp
  • Verwisselbare batterij
  • Goede software-ondersteuning
Nadelen
  • Traag
  • Geen vingerafdrukscanner

Nokia 1.3 kopen & alternatieven

Ben je na het lezen van deze Nokia 1.3 review enthousiast geworden? Je kunt de Nokia kopen via onder andere Amazon, Bol.com en CoolBlue.

Ben je op zoek naar een snellere smartphone met meer features voor minder dan €100? Dan zijn de Motorola Moto E6s en Alcatel 1SE goede opties. Ze hebben beiden duidelijk betere specificaties en kunnen eenvoudig ontgrendeld worden via hun vingerafdrukscanner. Nog meer inspiratie nodig? Bekijk dan ook eens mijn video over de vijf beste smartphones onder €100.

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwste SmartphoneMan video’s? Abonneer je dan op het YouTube-kanaal van SmartphoneMan.