Menu

Is Android Go de moeite waard?

Android Go is een soort versimpelde Androidversie die bedoeld is voor de allergoedkoopste smartphones. Toestellen met Go erop zijn verkrijgbaar voor minder dan €100, en moeten vanwege het versimpelde besturingssysteem nog relatief snel zijn. In deze aflevering van Vraag het SmartphoneMan vertel ik je er alles over.

Uitgeklede Androidversie

Android Go is duidelijk uitgekleed tegenover de volledige versie van Android. Volgens Google starten apps daardoor tot 15% sneller op op een Go-telefoon, wordt er 270MB werkgeheugen bespaard en neemt Android Go ongeveer 900MB opslagruimte minder in beslag. Ik verwacht dat het lichtere besturingssysteem ook betekent dat smartphones met het lite-besturingssysteem van Google wat minder snel traag worden, maar dat heb ik niet kunnen verifiëren voorlopig.

Wat je opgeeft voor die besparingen valt eigenlijk wel mee. Android Go-toestellen ondersteunen geen widgets op het homescreen en de instellingen zijn een stuk minder uitgebreid. Maar dat zijn wel zo’n beetje de belangrijkste punten. Veel standaard-apps zoals bijvoorbeeld Google Maps en Gmail hebben een speciale Lite-versie. Die is gebaseerd op de mobiele website van die applicaties en mist wat functies, maar ook dat is geen groot gemis.

Daar staat tegenover dat de besparingen ook niet zo groot zijn als je misschien zou hopen. Of Android Go echt sneller draait dan een volledige Androidversie op dezelfde hardware is lastig te verifiëren, maar ik kan na mijn testperiode met de Nokia 1.3 wel concluderen dat het geen wondermiddel is. De smartphone zal ongetwijfeld sneller zijn dan een smartphone met dezelfde hardware zonder Android Go, maar hij is nog steeds vrij traag.

Hardware maakt uit

Hoewel Android Go dus besparingen oplevert, maakt de hardware van een smartphone nog meer uit. Dat maakt het interessant om eens te kijken welke Android Go-smartphones eigenlijk beschikbaar zijn tegenwoordig.

Dat zijn er drie: de Alcatel 1B 2020, de Nokia 1.3 en de LG K20. Die eerste kost €80 en is daarmee een van de goedkoopste smartphones. De specificaties zijn aardig en veel beter krijg je niet voor dat geld; de extra optimalisaties van Android Go zijn daar een goede toevoeging bovenop. Mocht je graag zo’n goedkoop toestel kopen, dan is de 1B met zijn Android Go dus een aanrader.

Nokia 1.3 Android Go

Dat wordt voor de Nokia 1.3 en de LG K20 een wat lastiger verhaal. Beide smartphones kosten ongeveer €100 en voor dat geld heb je keuze uit deze Android Go-toestellen of smartphones met krachtigere hardware en een volledige installatie van Google’s besturingssysteem. Dat laatste is over het algemeen toch een beter plan, omdat Android Go niet in staat is het grote prestatiegat van de hardware te dichten.

Android Go conclusie

Uiteindelijk kan ik stellen dat Android Go een goed idee is. Verbeterde prestaties zijn natuurlijk altijd fijn en de offers die je ervoor brengt zijn niet te groot. Tegelijk is Go ook zeker geen wondermiddel. Trage hardware is en blijft traag, en dat ga je met deze lichtere software niet oplossen.

Ben je op zoek naar een smartphone voor een bodemprijsje en heb je de keuze tussen twee vergelijkbare toestellen waarvan er één Android Go draait? Dan is het zeker de moeite waard om die te kiezen. Maar kun je – zoals in de prijsklasse rond €100 – kiezen tussen een toestel met betere specificaties of een toestel met mindere specs en Android Go? Dan is het raadzaam om de hardware nog steeds leidend te laten zijn bij je keuze.

Altijd direct op de hoogte van de nieuwste SmartphoneMan video’s? Abonneer je dan op het YouTube-kanaal van SmartphoneMan.