Menu

Goedkope iPhone kopen? Zo vind je de ideale!

Het zal je niet ontgaan zijn dat nieuwe iPhones behoorlijk duur zijn. Wil je graag een iPhone, maar dan wel zo goedkoop mogelijk? Dan zijn er gelukkig tegenwoordig heel wat goede opties. In deze nieuwe editie van Vraag het SmartphoneMan vertel ik jou hoe je de ideale goedkope iPhone kunt kopen.

Goedkope iPhone kopen? Ga voor een oud model

Een aantal jaar geleden toen ik nog voor WANT werkte maakte ik een video met de titel “Waarom je geen oude iPhone moet kopen.” Destijds was het kopen van een oud model van Apple niet zo’n goed plan, maar dat is eigenlijk veranderd in de afgelopen jaren.

Een oud model iPhone nieuw kopen is nog steeds geen goed idee: voor een iPhone 8 betaal je bijvoorbeeld nog zo’n €500 en voor hetzelfde geld kun je de veel nieuwere en betere iPhone SE 2020 kopen. Ga je echter voor een refurbished of tweedhands model, dan is zo’n iPhone 8 opeens nog maar €300 refurbished of ongeveer €230 tweedehands.

Omdat de ontwikkelingen op het gebied van smartphone-hardware de laatste jaren wat minder hard gaan én Apple steeds beter is geworden met het ondersteunen van zijn smartphones, is zo’n iPhone 8 nog best de moeite waard. Je kunt er zeker nog twee jaar plezier van hebben, of zelfs meer als je de laatste software niet zo belangrijk vind.

Een stelregel om aan te houden is dat het model dat je koopt maximaal 2 a 3 jaar oud moet zijn. Apple ondersteunt zijn iPhones zo’n 4 a 5 jaar, wat betekent dat je dan nog twee jaar ondersteuning over hebt. De hardware van toestellen met die leeftijd is bovendien nog goed genoeg. Een uitzondering op die regel is de originele iPhone SE. Die is zo goedkoop (vanaf €60 tweedehands of €100 refurbished) dat hij de moeite waard is als je wel een iPhone wilt, maar echt zo min mogelijk wilt uitgeven. De iPhone SE loopt richting het einde van zijn ondersteuning, maar je begint in ieder geval nog niet met een achterstand.

Refurbished of tweedehands

Refurbished of tweedehands is dus the way to go. Refurbished smartphones zijn tweedehands smartphones die uitgebreid gecheckt zijn en vaak voorzien van een nieuwe batterij. Het is zeker geen garantie dat je er geen problemen mee kunt krijgen, maar de kans is een stuk kleiner dan bij een tweedehands telefoon. Bovendien geven aanbieders van refurbished toestellen over het algemeen gewoon 24 maanden garantie.

Goedkope iPhone kopen iPhone 8

Wil je meer geld besparen, dan is een tweedehands iPhone een goede manier om een goedkope iPhone te kopen. Dan heb je geen garantie en weet je niet zeker of je toestel helemaal goed is. Maar als je hem ophaalt en goed nakijkt (let in ieder geval op de batterij, camera en de staat van de behuizing), gaat het meestal wel goed. Bovendien kun je dan een indruk krijgen of de verkoper een betrouwbare indruk maakt. Je kunt het beste via de Vraag & Aanbod-sectie van Tweakers zoeken: daar zijn in tegenstelling tot op Marktplaats eigenlijk bijna geen scammers actief.

Conclusie

Ben je van plan om een goedkope iPhone te kopen? Dan kun je het beste op zoek gaan naar een tweedehands of refurbished toestel dat maximaal drie jaar oud is. Die toestellen kunnen nog prima een tijdje mee en zijn een stuk goedkoper dan nieuwe iPhones.

Op dit moment zijn vooral de iPhone SE, iPhone 8 en iPhone X interessante opties. Die kosten tweedehands respectievelijk zo’n €60, €230 en €350 en bieden daarmee een prima prijs-kwaliteitverhouding. De iPhone SE moet je vooral zien als noodoptie voor echt zo min mogelijk geld. De iPhone 8 is een prima allround optie en de iPhone X is een goede keuze voor wie een wat luxer toestel wil.