Menu

Huawei P40 Pro review: super hardware, matige software

De Huawei P40 Pro is hét nieuwe toptoestel van Huawei. Die fabrikant staat gewend om zijn super fijne smartphones, maar wordt geplaagd door een handelsverbot met Amerika. Daardoor mag Huawei geen Google-software meer leveren. In deze Huawei P40 Pro review zoek ik uit of het toestel desondanks de moeite waard is.

Aan de hardware zal het in ieder geval niet liggen. De Huawei P40 Pro heeft een prachtig ontwerp, een snelle chipset, 5G-ondersteuning en een heerlijke camera. Eigenlijk alles wat je van een high-end smartphone mag verwachten. Dat mag trouwens ook wel gezien de prijs van het toestel: met zijn €920 is de P40 Pro alles behalve goedkoop.

Huawei P40 Pro review voorkant

Softwarematig draait dit toestel gewoon op Android, maar dan dus zonder Googlediensten. Als vervanging daarvoor heeft hij Huawei Mobile Services, waar ik eerder voor WANT een review over schreef. Check die even als je alles over deze software wilt weten.

Heerlijke camera

Huawei belooft met de P40 Pro ‘visionaire fotografie’. Klinkt mooi, maar wat betekent dat eigenlijk? Dat is een goede vraag die ik niet zo kan beantwoorden, maar ik kan je wel vertellen dat de Huawei P40 Pro bijzonder goed werk doet.

De 50-megapixel hoofdcamera heeft een gigantische sensor, waardoor hij veel licht opvangt. Gecombineerd met de hoge resolutie zorgt dat voor mooie en detailrijke foto’s onder alle omstandigheden. Bij goed licht maakt de smartphone foto’s met een mooie dynamische range en veel details, hoewel ze iets meer contrast zouden kunnen gebruiken.

Huawei P40 Pro review camera

‘s Avonds blinkt de Huawei P40 Pro echt uit met zijn camera. Zeker als je de uitstekende nachtmodus gebruikt, behoort de smartphone tot de top van de markt in het donker. Een voordeel is dat ook de groothoek- en zoomcamera die nachtmodus kunnen gebruiken. Dat kan bij veel andere smartphones niet en geeft deze Huawei een duidelijk voordeel.

Over die twee extra camera’s gesproken: het gaat om een 40-megapixel groothoekcamera en een 12-megapixelcamera met 5x zoom. De groothoekcamera presteert prima, de zoomcamera is kwalitatief wat minder maar maakt gezien het zoomniveau indrukwekkende foto’s. Alleen is dat zoomniveau niet erg praktisch: 2x zoom of 3x zoom gebruik je in de praktijk veel meer, en daarin verliest de P40 Pro het tegen smartphones die wel een speciale 2x- of 3x-zoomlens hebben

Selfies maakt de P40 Pro met zijn 32-megapixel frontcamera en ook die zijn erg goed. Video’s schiet de P40 Pro standaard met zijn groothoekcamera, die beter gestabiliseerd is dan de hoofdcamera. Het reslutaat is mooi, maar niet zo goed als bij Apple’s iPhone of Samsung’s Galaxy S20-serie. Dat de maximale videoresolutie 4K is tegenover 8K in smartphones van Samsung is trouwens op papier jammer, maar in de praktijk niet zo interessant.

Fijne hardware, beperkte software

De Huawei P40 Pro heeft erg fijne hardware. Dat geldt intern, maar zeker ook extern. De smartphone ziet er prachtig uit en heeft dankzij zijn overflow display een moderne uitstraling. Het scherm kromt niet alleen om de zijkanten, maar ook om de boven- en onderkant waardoor het een nóg groter deel van de voorkant inneemt. Huawei heeft zijn nieuwe topsmartphone opgetrokken uit glas en metaal, waardoor hij luxe aanvoelt. Bovendien is hij waterdicht en in een heleboel kleuren verkrijgbaar. Top dus!

Beveiliging gaat via de vingerafdrukscanner die in het scherm verwerkt zit, of via volledige 3D-gezichtsherkenning. Omdat de gezichtsherkenning met een infrarood-scanner werkt is hij veilig en werkt hij ook in het donker. Bijzonder is dat het gaatje in het scherm waar al die hardware in zit erg klein is; de kleinste in een smartphone met dit gezichtsherkenningssysteem tot nu toe zelfs.

Huawei P40 Pro review notch

Het scherm van de Huawei P40 Pro is een 6,6-inch amoledpaneel wat nét wat helderder had gemogen, maar er verder prachtig uitziet. De verversingssnelheid van 90Hz zorgt ervoor dat scrollen vloeiend werkt; de stap omhoog naar 120Hz die sommige andere toestellen gezet hebben is voor normaal gebruik niet heel relevant.

Niet alleen het scherm werkt vloeiend, maar ook de processor. De Huawei P40 Pro heeft een razendsnelle Kirin 990-chip mét 5G-ondersteuning. Hij werkt bijzonder snel en goed. De 4200mAh-batterij presteert prima, maar is niet bijzonder. Je komt er de dag meer door; that’s it. Gelukkig kun je hem wel razendsnel opladen met 40 watt bedraad of 27 watt draadloos.

Huawei P40 Pro review achterkant

Eigenlijk is de Huawei P40 Pro zo’n beetje op ieder vlak top, behalve de software. Op zich is de EMUI-schil die Huawei over Android 10 heeft gelegd wel prettig. Het ziet er strak uit en er zijn wat handige zaken toegevoegd. Het grote probleem is dat Huawei geen gebruik kan maken va de Google Play Services, en dus veel apps niet of niet goed kan draaien. Dat is niet onoverkomelijk, maar wel een groot nadeel van de Huawei P40 Pro. In deze video vertel ik je er meer over.

Huawei P40 Pro review conclusie

De Huawei P40 Pro is hardwarematig een erg goede telefoon. Hij is mooi, hij is snel en hij heeft een heerlijke camera. Het overflow display ziet er tof uit en de smartphone heeft ondanks zijn kleine notch volledige 3D-gezichtsherkenning. De batterij had misschien wat meer ingezeten, maar is niet slecht.

Het enige dat echt misgaat bij dit toestel is de software. Het gebrek aan Googlediensten is een stevige beperking, en de hardware is niet goed genoeg om dat gemis te compenseren. Daarom kan ik de Huawei P40 Pro helaas niet aanraden zolang er geen Googlediensten beschikbaar zijn.

Voordelen

  • Prachtig waterdicht ontwerp
  • 3D-gezichtsherkenning
  • Prima prestaties
  • Heerlijke camera

Nadelen

  • Geen Googlediensten
  • Batterij had wat beter gekund

Huawei P40 Pro alternatieven

Gelukkig zijn er een heleboel goede alternatieven voor de Huawei P40 Pro beschikbaar. Wil je niet meer dan €1000 uitgeven, dan zijn de Samsung Galaxy S20 (Plus) en OnePlus 8 Pro de beste alternatieven. Twee geweldige Android toestellen die wél Googlediensten ondersteunen. Als het nog wat meer mag kosten zijn ook de Apple iPhone 11 Pro, Oppo Find X2 Pro en Samsung Galaxy S20 Ultra het overwegen waard.

Kom je er nog niet uit welk toestel je moet kopen? Met de SmartphoneMan keuzetool vind je in een paar klikken jouw ideale smartphone.