Menu

Huawei-smartphone zonder Google? Zo haal je er het meeste uit!

Sinds ongeveer een jaar moet Huawei zonder Google verder. De fabrikant gebruikt nog wel Android op zijn smartphones, maar vanwege een handelsverbot met Amerikaanse bedrijven kan Huawei zijn nieuwe smartphones niet meer door Google laten certificeren. Dat betekent dat nieuwe Huawei-smartphones geen Google-diensten meer kunnen gebruiken. In deze nieuwe aflevering van Vraag het SmartphoneMan leg ik uit wat je er nog wel mee kunt.

Geen Google Play Store, wel apps

Geen Google-diensten betekent ook geen Google Play Store. Je zult dus ergens anders moeten zoeken voor je apps. Gelukkig gaat dat aardig goed. Huawei heeft zijn eigen applicatiewinkel genaamd de AppGallery; maar die is nog wel erg beperkt. Handiger is Phone Clone, waarmee je apps van je oude Androidtoestel kunt meenemen of van de Android-smartphone van een vriend kunt kopiëren. Apps als WhatsApp, Facebook en Spotify die niet in de AppGallery staan, kun je zo toch krijgen.

Huawei Phone Clone

Een andere optie is om een applicatiewinkel van een derde partij te installeren; bijvoorbeeld Aptoide. Via zo’n applicatiewinkel kun je apps die niet in de AppGallery staan maar wel werken op een Huawei-smartphone ook krijgen.

Mobiele websites als aanvulling

Via de bovenstaande opties kun je vooral heel veel apps wel gebruiken. Toch zullen sommige applicaties nooit gaan werken, zoals bijvoorbeeld de apps van Google zelf. Een YouTube-, Gmail- of Google Maps-app op een nieuwe Huawei zonder Google kun je wel vergeten.

Gelukkig hebben veel van die diensten een goede mobiele website. Google Maps kan niet navigeren via die site, maar werkt verder prima. YouTube werkt ook uitstekend in de browser. Door een snelkoppeling naar zo’n website aan je startscherm toe te voegen kun je de betreffende dienst toch binnen handbereik hebben.

Conclusie: Huawei zonder Google bruikbaar?

Via Phone Clone, een app-store zoals Aptoide en door slim gebruik te maken van diensten in je browser kom je een heel eind met een Huawei-smartphone zonder Google. Heb je zo’n toestel aangeschaft; dan raad ik je aan om van alle bovenstaande tips gebruik te maken. Zo wordt de beperking van een Huawei zonder Google een stuk kleiner.

Huawei zonder Google AppGallery

Toch moet ik ook concluderen dat de software-ervaring nooit zo goed gaat worden als op een reguliere Android-telefoon. Smartphones van Huawei zullen daardoor voorlopig in ieder geval altijd 1-0 achter staan. Tenzij een Huawei-toestel zo goedkoop is of zulke unieke hardware biedt dat de softwarematige beperkingen te verantwoorden zijn, zou ik je zo’n toestel dan ook niet aanbevelen.

Ben je benieuwd welke smartphone je wél moet kopen? Doorloop de SmartphoneMan keuzetool om erachter te komen.