Menu

Android of iOS, welke moet je kopen?

Android en iOS zijn dé twee grote mobiele besturingssystemen. Ze hebben allebei natuurlijk hun voor en nadelen en zijn allebei goed. Maar moet je nou uiteindelijk Android of iOS kopen? In deze nieuwe aflevering van Vraag het SmartphoneMan leg ik uit wat de verschillen zijn.

Grofweg kun je zeggen dat er vier belangrijke verschillen zijn tussen Android en iOS: de interface, het ecosysteem, hoe lang een smartphone meegaat en de prijs. Hieronder bespreek ik ze kort; check voor de volledige uitleg de video.

Interface

Een eerste belangrijk verschil is de interface: die is bij Android wat ingewikkelder maar daardoor is er wel veel meer mogelijk. iOS werkt fijn en eenvoudig, maar Apple legt je wel op wat je kunt doen. Erg veel aanpassingsmogelijkheden zijn er niet. Belangrijk om te weten is verder dat er binnen Android nogal wat verschillende skins van fabrikanten bestaan. Sommige schillen zijn dicht bij hoe Google Android gemaakt heeft en sommige lijken wat meer op iOS; denk bijvoorbeeld aan de MIUI-schil van Xiaomi.

Ecosysteem

Android is van Google en iOS van Apple. Dat betekent allereerst dat de beide platforms perfect samenwerken met de diensten van de twee bedrijven. Denk bij Android aan bijvoorbeeld YouTube, Gmail en Google Maps en bij iOS aan iMessage, Apple Pay en Apple Music. iPhones werken bovendien perfect samen met andere apparaten van Apple, zoals de iPad en MacBook. Belangrijk om te weten is dat de meeste Googlediensten ook goed werken op iOS, terwijl de diensten van Apple niet of nauwelijks werken op Android.

Android of iOS uitgelicht

Apple is veel strikter in wat er binnen iOS toegelaten wordt dan Google dat is binnen Android. Daardoor is iOS wat veiliger, maar biedt Android meer mogelijkheden.

Levensduur

Een groot voordeel van iOS is dat het over het algemeen langer meegaat. Aan de ene kant heeft dat met Apple’s updatebeleid te maken. Voor iPhones is het niet vreemd om 4 jaar lang nieuwe iOS-versies te krijgen, terwijl je bij een Android-toestel blij mag zijn met 2 jaar OS-upgrades. Aan de andere kant heeft iOS ook minder de neiging om dicht te slibben en trager te worden, waardoor een iPhone minder snel traag wordt. Je zult hem dus minder snel de deur uitdoen omdat hij te langzaam is.

Prijs

Android wint het met vlag en wimpel qua prijs. Je kunt al vanaf ongeveer €70 een Androidsmartphone kopen; de goedkoopste beetje nieuwe iPhone kost €490. Dat betekent natuurlijk niet dat die toestellen gelijkwaardig zijn, en als je naar de duurste smartphones gaat kijken komen kamp Android en kamp iOS allebei ruim over de €1000.

Toch wint Android het ook bij ongeveer gelijkwaardige hardware qua prijs. De Apple iPhone 11 kost ongeveer €720 op het moment, en is grofweg vergelijkbaar met een Google Pixel 4 qua hardware. Voor dat toestel betaal je ‘slechts’ €520. Nog steeds €200 verschil dus. Bovendien kun je voor minder dan €200 al een fatsoenlijke Android-smartphone kopen, terwijl je voor een nieuwe en beetje moderne iPhone minimaal €490 betaalt.

Conclusie: Android of iOS kopen?

Uiteindelijk is erg persoonlijk of je beter een Android- of iOS smartphone kunt kopen. iPhones zijn eenvoudiger, gaan langer mee en zijn duurder. Kies je voor een Android-smartphone? Dan heb je meer keuze uit goedkopere smartphones en kun je veel meer aanpassen. Daar staat tegenover dat Android-toestellen iets ingewikkelder zijn en over het algemeen wat minder lang meegaan.

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwste SmartphoneMan video’s? Abonneer je dan op het YouTube-kanaal van SmartphoneMan.