Menu

Motorola Razr 2022 review: fijnste foldable

De Motorola Razr 2022 is alweer de derde generatie vouwbare Razr-smartphone van Motorola. Het toestel kost een forse €1149, maar daar krijg je wel een erg fijne gebruikservaring in een unieke behuizing voor.

Motorola grijpt met zijn nieuwe vouwbare Razr-smartphones terug naar de legendarische Razr uit 2004, en weet met de derde generatie een fijne vouwbare smartphone neer te zetten. Hoewel het ontwerp niet zo verfijnd is als dat van de originele Razr of de hedendaagse Samsung Galaxy Z Flip 4, zit dit ‘flip-toestel wel erg goed in elkaar.

Motorola Razr 2022 118

Objectief gezien verliest de Motorola Razr 2022 het helaas van de €350 goedkopere Z Flip 4 op de meeste vlakken. De camera is minder, hij is niet volledig waterdicht, hij kan niet draadloos opladen, hij loopt zo nu en dan even vast en de software-ondersteuning is veel minder goed. Toch vind ik de Motorola Razr 2022 de fijnere telefoon van de twee vouwbare toestellen die nu in Nederland verkrijgbaar zijn. Dat zit hem vooral in kleine dingetjes: het scharnier is minder stijf, waardoor het makkelijker openklapt. Ook is de textuur van het scherm wat fijner, en is de vouw veel minder merkbaar. Omdat de Razr 2022 een wat breder scherm heeft, stop je ‘m bovendien makkelijker in je zak met een opengevouwen scherm. Tot slot is de batterij van deze Motorola beter dan zijn concurrent van Samsung.

Toch zijn er ook een aantal vlakken waar de Motorola Razr 2022 de mist ingaat, en dat is voor een telefoon van €1149 erg jammer. Zijn camera had ik bijvoorbeeld wat beter verwacht en dat hij soms even vastloopt is op z’n minst niet netjes. Ook vind ik het onbegrijpelijk dat het toestel begin 2023 nog op Android 12 loopt, en bovendien jammer dat de eerste van zijn twee updates opgaat aan de stap naar Android 13. Ondanks dat alles is deze nieuwe Motorola Razr echter vooral een fijne telefoon, die het overwegen waard is als je een vouwbaar toestel wilt en het niet erg vind om diep in de buidel te tasten.