Menu

Welke Nokia-smartphone moet je kopen? De Nokia line-up uitgelegd!

Nokia was ooit hét merk voor mobiele telefoons en iedereen kent waarschijnlijk de Nokia 3310. Sinds de hoogtijdagen van Nokia is er echter veel gebeurd, en inmiddels worden smartphones onder het Nokia-merk verkocht door HMD Mobile. In deze video leg ik de Nokia-lineup uit en vertel ik je welke Nokia-telefoon je moet kopen.

De opkomst van de smartphone betekende het begin van een roerige periode voor het Nokia-merk. Waar Nokia-smartphones in het begin nog erg populair waren, namen de iPhone van Apple en de vele Android-smartphones het stokje al snel van de Finse fabrikant over. De smartphonetak van Nokia werd verkocht aan Microsoft, dat met zijn Windows Phone-besturingssysteem ook niet veel succes oogstte. Dat betekende kortstondig het einde van het merk Nokia in de smartphonemarkt, maar binnen een paar jaar waren er weer smartphones met een Nokia-logo te koop.

Nokia 5.4 Voorkant

De moderne Nokia wordt gemaakt door HMD Global, een Fins bedrijf dat zich tot doel stelde het merk Nokia weer terug te brengen in de smartphonemarkt. Naast smartphones, maakt HMD ook nog steeds klassieke telefoons – ook bekend als featurephones – onder de Nokia-vlag. Een aantal klassiekers zoals de Nokia 3310 en Nokia 6300 werd zelfs nieuw leven ingeblazen.

HMD richt zich met zijn smartphones op een lange levensduur, prettige gebruikservaring en no-nonsense functionaliteit. Het portfolio is opgedeeld in drie lijnen: de C-lijn, de G-lijn en de X-lijn. Allemaal komen ze met hun eigen update- en batterijbelofte, zoals ik je in deze video verder uitleg. Verder komen ook de oudere toestellen van Nokia, die typenummers als Nokia 5.4 en Nokia 8.3 hebben voorbij. Dat soort oudere toestellen behoren vaak nog tot de beste Nokia-smartphones die je op dit moment kunt kopen.