Menu

Is meer megapixels echt beter? Smartphone camera’s uitgelegd

Smartphones krijgen tegenwoordig steeds meer camera’s en die camera’s krijgen steeds meer megapixels. Maar wat heb je daar eigenlijk aan? Is een camera met meer megapixels beter? En hebben al die extra lenzen wel zin? In deze video vertel ik het je!

Een vierdubbele 64-megapixelcamera klinkt natuurlijk beter dan een dubbele 12-megapixelcamera. Toch is de eerste te vinden in de Xiaomi Redmi Note 8 Pro van €200 en de laatste in de iPhone 11 van ruim €700. Het zal je niet verbazen dat de iPhone in de praktijk en betere camera heeft, maar hoe komt dat? Met het aantal megapixels heeft het weinig te maken, hoewel daarmee niet gezegd is dat meer megapixels per definitie zinloos is. Hoeveel beeldpuntjes een foto heeft is wel maar een onderdeel van de puzzel. In deze video vertel ik je wat de andere onderdelen van die puzzel die en smartphonecamera heet zijn en waar je op moet letten rond de camera als je een nieuwe smartphone gaat kopen.

Oppo A91 camera's

Termen als megapixels, diafragma, optische beeldstabilisatie, beeldverwerkingsalgoritmes en sensorformaat komen allemaal voorbij. Bovendien vertel ik je wat je nou eigenlijk hebt aan die groothoekcamera, zoomcamera, dieptesensor en macrocamera die je toekomstige telefoon misschien allemaal heeft. Zo ga je goed voorbereid de winkel in of het web op als je op zoek bent naar een nieuw toestel. Veel kijkplezier!