Menu

Is je smartphone upgraden de moeite waard? Pixel 8 Pro vs Pixel 6 Pro

Het updatebeleid voor smartphones wordt steeds beter, de verschillen tussen generaties kleiner en de noodzaak om te upgraden lijkt dus steeds kleiner te worden. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen tussen verschillende generaties smartphones, en wanneer is een upgrade de moeite waard?

Dat smartphones steeds verder uitontwikkeld zijn, zal veel mensen wel bekend zijn. Elke twee à drie jaar een nieuwe smartphone kopen puur omdat hij beter is, heeft dan ook niet veel zin meer. Bovendien is het zowel beter voor je portemonnee als het milieu om pas een nieuwe smartphone te kopen als je oude niet meer voldoet, en niet gewoon omdat je wat nieuws wilt.

Smartphone upgraden de moeite waard

Zoals ook uit de praktijkervaring van Mark in deze video blijkt, heeft na twee jaar je smartphone upgraden niet zo heel veel zin. De Google Pixel 8 Pro is ontegenzeggelijk een beter toestel dan de Pixel 6 Pro. Het verschil is echter de ruim €600 die je kwijt bent om te upgraden niet per se waard.

Natuurlijk kan het in sommige gevallen wel de moeite waard zijn om je oude smartphone te upgraden voor een beter toestel. Dan zou ik dat echter wel doen voor een specifieke feature die je wilt, en niet omdat een nieuwer toestel per definitie beter is. Andere goede redenen om te upgraden zijn natuurlijk omdat je oude telefoon kapot of veel te traag is, of omdat hij al een tijd niet meer ondersteund wordt. Ook bij een versleten batterij is het goed om een afweging te maken of je een nieuw toestel wilt, hoewel het simpelweg vervangen van de batterij een prima alternatief kan zijn.