Menu

Samsung Galaxy M21 review: gigantische batterij, heerlijk scherm

De Samsung Galaxy M21 is een budgetsmartphone met een heerlijk scherm en een gigantische batterij. Met zijn prijs van €220 is het een van de goedkoopste Samsungs, maar toch biedt hij alles wat je van het populaire smartphonemerk mag verwachten. De Galaxy M21 heeft een prachtig Super amoledscherm en een kwalitatief goede 48-megapixelcamera die gebruik maakt van Samsung’s goede beeldverwerkingsalgoritmes.

Batterij en scherm voorop

Samsung staat natuurlijk bekend om zijn dure Galaxy-smartphones, maar maakt ook een heleboel goedkopere toestellen. De Samsung Galaxy M21 is daar een van, met een prijs van ongeveer €220. Om tot dat lage prijskaartje te komen heeft Samsung een aantal concessies moeten doen, maar zeker ook het een en ander overeind gehouden.

Samsung Galaxy M21 review

Een van de belangrijkste punten waar Samsung wél aandacht aan besteed heeft is het scherm: dat is een prachtig 6,4-inch amoledscherm. De kleuren zijn mooi en levendig, zwart is echt zwart en de helderheid is prima. De Samsung Galaxy M21 heeft zeker een van de betere schermen in een budgetsmartphone. Een klein nadeeltje is dat hij net wat minder scherp is dan de schermen van veel andere toestellen, maar storend is het niet.

Punt twee waarop niet bespaard is, is de accu. De accu van deze smartphone is ontzettend groot, met een capaciteit van 6000mAh. Dat is een van de grootste smartphone-accues van dit moment. Je kunt dan ook met veel gemak de dag doorkomen met de Samsung Galaxy M21, als je hem niet te intensief gebruikt moet twee dagen ook wel lukken. Toch had ik iets meer van de accu verwacht. Hij behoort zeker tot de top in zijn klasse, maar presteert niet bijna twee keer zo goed als die van de gemiddelde budgetsmartphone. De specificaties doen dat wel vermoeden.

Leuk ontwerp, aardige specs

Het ontwerp van de Galaxy M21 is eigenlijk precies zoals je mag verwachten van een budgetsmartphone anno 2020. Hij heeft een plastic behuizing met kleine schermranden, een een zogenaamde ‘druppelnotch’ in dat scherm en een vingerafdrukscanner achterop. Die achterkant kun je krijgen in twee kleuren: blauw en zwart.

Samsung Galaxy M21 review achterkant

Intern doet de Galaxy M21 op papier aardig mee met zijn achtkernige Exynos 9611-chipset van Samsung met 4GB werkgeheugen. In de praktijk heeft het toestel het relatief zwaar. Zo nu en dan hapert hij even of wordt het toestel wat trager. Het is zeker niet zo dat het toestel onwerkbaar traag is, maar hij loopt qua snelheid wel wat achter bij andere telefoons in deze prijsklasse.

Samsung Galaxy M21 review notch

Begrijp me niet verkeerd: je kunt prima al je dagelijkse taken uitvoeren op de Galaxy M21 en een spelletje spelen moet zo nu en dan ook nog wel lukken. Als je kunt leven met een kleine hapering of vertraging om de zoveel tijd is er weinig aan de hand. Maar de Galaxy M21 werkt wat minder snel dan veel andere smartphones in deze prijsklasse.

Dat heeft waarschijnlijk met de software te maken. Samsung’s One UI is een mooie skin met wat handige features, zoals bijvoorbeeld een uitgebreide telefoonbeheerder en virusscanner. Dat maakt hem echter wel zwaarder en daar kan de Galaxy M21 dus niet zo goed mee omgaan.

Prima camera

De Samsung Galaxy M21 heeft een driedubbele camera met een 48-megapixel hoofdsensor. Die schiet standaard 12 megapixelplaatjes; de ander pixels worden ingezet voor meer detail. De Galaxy M21 maakt namelijk detailrijke foto’s met mooie, levendige kleuren met zijn hoofdcamera. Als het licht minder wordt gaat de telefoon wel snel onderuit, maar dat geldt eigenlijk voor elke budgetsmartphone.

Naast de hoofdcamera liggen een 8-megapixel groothoekcamera en een 5-megapixel dieptesensor. Die groothoekcamera is kwalitatief niet briljant, maar wel een erg handige toevoeging. Hij maakt het bijvoorbeeld veel makkelijker om groeps- of architectuurfoto’s te maken. De 5-megapixel dieptesensor is minder zinvol. Die wordt gebruikt voor de portretmodus, die niet slecht is maar zeker ook niet briljant.

Samsung Galaxy M21 review camera

Samsung Galaxy M21 review conclusie

De Galaxy M21 laat een goede eerste indruk achter en biedt de kwaliteit die je van Samsung gewend bent. Het is een fijn toestel dat scoort met zijn prachtige scherm, goede camera en flinke batterij. Eigenlijk het enige echte nadeel van de smartphone is dat hij soms even hapert en niet briljant presteert. Als je daar doorheen kunt kijken is de Galaxy M21 voor €220 een prima keuze.

Samsung Galaxy M21 review uitgelicht

Kortom, wil je een toestel van een betrouwbaar merk dat gewoon fijn werkt, een grote batterij heeft en mooie foto’s maakt? Dan is de Samsung Galaxy M21 een erg goede keuze.

Samsung Galaxy M21 alternatieven

Overall gezien misschien wel de beste smartphone in de prijsklasse rond €200 is de Realme 6. Een goed alternatief voor de Samsung Galaxy M21 als je een snellere smartphone met meer extra’s wilt. De Realme 6 is mooi, snel en voorzien van een hoge schermververssingssnelheid en supersnelladen. Tegenover de Galaxy M21 mist hij het prachtige amoledscherm en heeft hij een camera die minder consistent goed scoort.

Benieuwd naar meer alternatieven? Check dan ook eens de top 5 beste smartphones onder €200.

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwste SmartphoneMan video’s? Abonneer je dan op het YouTube-kanaal van SmartphoneMan.