Menu

SmartphoneMan Awards 2021: dit waren de beste smartphones van 2021!

Het einde van het jaar is bijna aangebroken en dat betekent natuurlijk tijd om terug te blikken. Kortom, tijd voor de SmartphoneMan Awards 2021! In vijf categorieën bespreek ik wat de beste smartphones van het jaar waren.

Deze categorieën worden in de video behandeld:
00:00 Intro
00:25 Beste budgetsmartphone
01:43 Beste middenklassesmartphone
03:09 Beste compacte smartphone
04:28 Beste topsmartphone
06:11 Beste keuze

In 2021 leerde de wereld een beetje leven met Covid, maar had de pandemie nog steeds veel invloed. Dat gold ook voor de smartphonemarkt: door aanhoudende chiptekorten werden verschillende toestellen uitgesteld of zelfs helemaal geannuleerd. Waarschijnlijk is het feit dat de Samsung Galaxy S20 FE dit jaar geen opvolging kreeg als winnaar van de categorie ‘Beste keuze’ daar een direct gevolg van.

Google Pixel 6 28

Verder was 2021 wat mij betreft vooral het jaar van de middenklasse-smartphones. Vorig jaar was die categorie niet eens aanwezig in de SmartphoneMan Awards, maar dit jaar was de markt in dat segment zo interessant dat ik wel een award wil uitreiken. Toestellen als de Xiaomi Poco F3, Samsung Galaxy A52s en OnePlus Nord 2 lieten zien dat een echte high-end smartphone een luxe is die voor veel mensen onnodig is geworden. Los van wat extra’s en de camera, bieden de genoemde toestellen een ervaring die maar weinig onderdoet voor een telefoon die twee keer zo duur is.

Huawei verdween het afgelopen jaar helemaal uit de Nederlandse smartphonemarkt en de opmars van andere Chinese fabrikanten die in dat gat sprongen zette door. Onder andere Xiaomi en Oppo speelden dit jaar een grotere rol op de markt dan in 2020. Ook Google breidde zijn positie op de smartphonemarkt uit, hoewel de fabrikant zijn smartphones officieel nog steeds niet in Nederland aan de man brengt.

In de budgetklasse bleef het in 2021 veelal stil, met kleine upgrades tegenover vorig jaar. En ook bijzondere smartphones waren dit jaar niet talrijk aanwezig, hoewel de Galaxy Z Flip 3 van Samsung wel de democratisering van de vouwtelefoon inluidde. Voor het eerst was een vouwbaar toestel niet meer belachelijk duur voor wat hij – los van dat klapbare scherm – bood. Toch heb ik besloten de categorie bijzondere smartphones niet in de lijst mee te nemen, omdat het speelveld in mijn ogen vrij beperkt was.