Menu

Sony Xperia 5 III review: bijzondere smartphone met gebreken

Sony vaart een eigen koers in de smartphonemarkt en brengt tegenwoordig drie modellen per jaar uit: de grote Xperia 1, de kleinere Xperia 5 en de betaalbare Xperia 10. In deze review bekijk ik de kleinste van de familie: de Sony Xperia 5 III.

Kleine topsmartphones kom je tegenwoordig nog maar weinig tegen en dat alleen al maakt de Sony Xperia 5 III bijzonder. Door zijn 6,1″ 21:9-scherm is het toestel vooral erg smal, waardoor hij lekker in de hand ligt. Niet alleen het formaat is bijzonder aan dit toestel, ook los daarvan heeft hij wat unieke trekjes. Dat begint al bij het ontwerp: de Xperia 5 III is als een van de weinige high-end smartphones voorzien van een audiojack en zelfs een fysieke cameraknop. Bovendien heeft het toestel geen notch of gaatje in het scherm, maar ‘gewoon’ een kleine boven- en onderrand.

Sony Xperia 5 III 10

Ook intern gaan de unieke eigenschappen verder. Vooral op cameragebied pakt Sony het heel anders aan. De Xperia 1 III en Xperia 5 III zijn de enige twee smartphones op de markt met een variabele zoomlens in hun camera, die kan switchen tussen 3x en 4,4x zoom. De fotografeerervaring is bovendien – als je dat wilt – volledig anders dan bij andere smartphones. De camera-app is gebaseerd op de interface van de Alpha-camera’s van Sony en is erg uitgebreid. Video’s schiet je als je wilt met de Cinema Pro-app, die gebaseerd is op de digitale filmcamera’s van Sony.

De Sony Xperia 5 III is een unieke smartphone waar heel wat voor te zeggen valt. Maar tegelijk schiet hij op een aantal belangrijke vlakken tekort. Zo is het updatebeleid van Sony op zijn zachtst gezegd matig, kan de smartphone niet draadloos laden en schiet de camera met point-and-shoot gebruik minder goede plaatjes dan veel andere high-end smartphones. De Xperia 5 III is er kortom eentje voor de liefhebber.