Menu

Sony Xperia 10 III review: compacte smartphone kost teveel

De Sony Xperia 10 III is een compacte, waterdichte 5G-smartphone. Hij komt uit de stal van Sony en dus heeft hij een eigenzinnig en strak ontwerp, wat zeker in de smaak valt. Los daarvan mist het toestel helaas het een en ander, zoals ik je in deze review uitleg.

Sony is inmiddels aan de derde generatie van zijn vernieuwde smartphonelijn toe. De Mark III-versies van de Xperia 1, Xperia 5 en Xperia 10 zijn inmiddels allemaal bekend en delen hetzelfde eigenzinnige ontwerp. Geen notch of andere asymmetrische fratsen, maar een dun randje boven- en onder het 21:9 scherm waarmee de toestellen precies in evenwicht zijn. Bovendien zijn ze alledrie waterdicht, wat zeker voor de Xperia 10 III met zijn positionering in het middensegment een duidelijk voordeel is. Het 6″-scherm van de nieuwste Xperia 10 zorgt er bovendien voor dat het een van de meest compacte smartphones in zijn klasse is.

Sony Xperia 10 III 01

Er is kortom zeker een reden om van de Sony Xperia 10 III te houden. Helaas moet je die reden wel erg belangrijk vinden om dit toestel voor de huidige prijs te kopen: een belangrijk deel van de €430 lijkt in de merknaam te zijn gaan zitten. De Xperia 10 III is namelijk relatief traag voor zijn klasse, maakt niet de mooiste foto’s en heeft ook niet het mooiste scherm. De software is fijn, maar het updatebeleid laat wat te wensen over. Jammer, want de batterij van deze smartphone valt net als het ontwerp wel erg in de smaak en het toestel had dus potentie. Ik hoop van harte dat de prijs de komende tijd nog het nodige zakt, zodat het toestel die potentie wel waar kan maken.