Menu

Nokia X20 review: 3 jaar smartphoneplezier

HMD Global – het bedrijf achter Nokia smartphones – heeft zijn strategie dit jaar omgegooid en kwam met de X-lijn als toplijn. De X-lijn staat in het teken van 3 jaar garantie, updates én upgrades en de Nokia X20 is het vlaggenschip in de lijn. In deze video vertel ik je hoe deze X20 bevalt.

HMD meldt met trots het enige Europese bedrijf te zijn dat nog serieus smartphones uitbrengt. Het Finse bedrijf is opgericht door oud Nokia-medewerkers en werkt weliswaar samen met Chinese productiepartners; alle belangrijke ontwerpactiviteiten zitten in Europa. Daar komt ongetwijfeld ook de versterkte focus op duurzaamheid vandaan. Nokia is met zijn nieuwe smartphonelijnen de eerste fabrikant die een materiaalpaspoort van hun toestellen uitbrengt.

Nokia X20

Het echte grote speerpunt van deze smartphones is echter de ondersteuning. De 3-3-3 belofte wil zeggen dat de Nokia X20 drie jaar Android-upgrades, drie jaar beveiligingsupdates én drie jaar garantie krijgt. Je bent dus in ieder geval van drie jaar smartphoneplezier verzekerd met dit toestel. Typisch Nokia natuurlijk, om te focussen op toestellen die lang meegaan.

In die zin is de Nokia X20 een interessante keuze, maar daar staat wel het een en ander tegenover. De smartphone kost namelijk €380 en heeft voor dat geld niet erg goede specificaties. De Snapdragon 480-chipset is eigenlijk bedoeld voor budgettoestellen en ook het 60Hz IPS-scherm is niet erg indrukwekkend voor deze prijs. De camera’s zijn op papier netjes en zelfs voorzien van een Zeiss-merkje, maar vallen in de praktijk enigszins tegen. In deze video hoor je er alles over en maak ik de balans op.