Menu

Motorola Edge 30 Ultra review: Motorola overtreft zichzelf

Deze Motorola Edge 30 Ultra is de meest indrukwekkende Motorola-smartphone in jaren. Voor €840 haal je heel wat in huis met dit toestel.

Motorola heeft zichzelf met de Edge 30 Ultra duidelijk overtroffen. Dit is zonder twijfel de beste en meest spannende Motorola in jaren. De smartphone doet eigenlijk niks fout, en heeft met zijn 200-megapixelcamera, supersnellaadfunctie en fraaie design een aantal duidelijke pluspunten. Die 200-megapixelcamera klinkt wel indrukwekkender dan hij is, want behalve een mooiere natuurlijke bokeh biedt hij niet echt voordelen tegenover een doorsnee 50-megapixelcamera. Toch maakt hij uitstekende plaatjes, en bovendien zet Motorola er een prima zoom- en groothoekcamera naast. Op softwarevlak doet Motorola veel goed. Zo heeft het bedrijf zijn updatebeleid voor dit toestel in lijn gebracht met de rest van de markt, en is de lichte schil over Android erg fijn. Wel is het jammer dat het toestel nog met Android 12 uitgekomen is.

Motorola Edge 30 Ultra 24

De grootste misser van deze smartphone is wat mij betreft een kleine: de automatische helderheid van het scherm werkt niet altijd lekker. Verder doet Motorola eigenlijk niks fout, hoewel het toestel wel een aantal features mist die je gezien het Ultra-labeltje misschien zou verwachten. De Motorola Edge 30 Ultra is bijvoorbeeld niet volledig waterdicht, en heeft ook geen ultrahoge schermresolutie. Tot slot had het updatebeleid nog wat beter gekund. Gelukkig is de prijs van €840 bij release daar ook naar.

Omdat de meeste andere supersmartphones van dit jaar al even op de markt zijn, is de prijs van die toestellen vaak wat gezakt. Daarmee komt die in de buurt, of soms zelfs wat onder, die van de Motorola Edge 30 Ultra, terwijl die toestellen vaak bijvoorbeeld wel een Quad HD+ scherm en waterdichte behuizing hebben. Daarmee zijn toestellen als de OnePlus 10 Pro of Oppo Find X5 Pro afhankelijk van je voorkeuren vaak nog net een wat betere deal. Desondanks is ook de Motorola Edge 30 Ultra een absolute aanrader.