Menu

Apple iPhone SE 2022 review: degelijk toestel blijkt over datum

De Apple iPhone SE is aan zijn derde generatie toe: de iPhone SE 2022. Hoewel het alweer twee jaar geleden is dat zijn voorganger uitkwam, is er niet zo gek veel veranderd. In deze review leg ik je uit waarom dat een probleem is. Met dank aan YourMacStore!

Je kunt op twee manieren naar de iPhone SE kijken: een hopeloos ouderwets toestel dat een goedkope poging van Apple is om veel geld binnen te harken, of een toestel dat de basis erg goed voor elkaar heeft en de prijs laag houdt door fancy moderne extra’s achterwege te laten. Op zich zijn dat twee logische zienswijzen, maar ik moet zeggen dat de eerste wat mij betreft overheerst.

Apple iPhone SE 2022 19

Toen 2 jaar geleden de Apple iPhone SE 2020 uitkwam concludeerde ik hetzelfde, maar toen had de sterke basis wat mij betreft de overhand. Inmiddels is de smartphonemarkt echter twee jaar verder en lijkt de SE stilgestaan te hebben. Er zijn eigenlijk drie wezenlijke verschillen: de chipset, de 5G-ondersteuning en de batterij. Verder is de beeldverwerking van de camera iets beter, heeft het toestel wat meer werkgeheugen en wordt de software langer ondersteund. Belangrijke verbeteringen, maar de smartphone voelt nog steeds als hetzelfde toestel dat twee jaar geleden al hopeloos verouderd was.

Het neemt niet weg dat de iPhone SE 2022 voor mensen die een no-nonsense iPhone willen een erg goed toestel is met een goede camera, uitstekende prestaties, een luxe waterdicht ontwerp en draadloze laadfunctie. Maar tegenwoordig verwacht ik voor €500 toch echt wel iets moderners.