Menu

Android 12 review: Android in een nieuw jasje

Android 12 is de nieuwste versie van Android en begint inmiddels op de eerste smartphones binnen te druppelen. In deze review vertel ik je er alles over.

Alle recente Google Pixel-smartphones zijn inmiddels voorzien van Android 12 en ook Samsung is begonnen met de uitrol van het op Android 12 gebaseerde OneUI 4. Naar verwachting kunnen ook de eerste Oppo-, OnePlus- en Xiaomi-gebruikers nog dit jaar met Android 12 aan de slag. Hoog tijd dus om eens te kijken hoe de nieuwe Android-upgrade eruit ziet en wat er allemaal nieuw is.

Android 12 33

Een van de speerpunten van Android 12 is het nieuwe Material You-design. Zeker als je een toestel met een schone Android-schil hebt zul je daar veel van merken. Het ontwerp ziet er goed uit, en is nóg meer op jouw voorkeuren af te stemmen dan voorheen. Verder voegt Android 12 vooral een heleboel privacy-functies toe, dat is top. Natuurlijk zijn er ook een heleboel kleine updates, die niet direct als een verschil zullen voelen maar wel degelijk meerwaarde kunnen bieden.

Een kanttekening is wel dat het maar de vraag is hoeveel je van alle nieuwe functies terug zal zien als je geen Google-telefoon hebt. Samsung heeft met OneUI 4 bijvoorbeeld wel de kleurenschema’s die op je achtergrond aanpassen overgenomen, maar verder ziet het er nog redelijk uit als OneUI 3 gebaseerd op Android 11. Ook geen onbelangrijke kanttekening: afhankelijk van de smartphone die je hebt kan het ook nog wel even duren voordat je de update krijgt.