Menu

Is een telefoon met abonnement goedkoper? Zo bespaar je op je smartphone

Vroeger was het heel normaal je smartphone te kopen in combinatie met een abonnement, want die kreeg je ‘gratis’. Eigenlijk zaten de kosten van de telefoon in je abonnement verborgen, en dat is nu niet meer toegestaan. Je betaalt dus altijd los voor je smartphone en je abonnement. Toch kun je nog prima besparen op je smartphone in combinatie met een abonnement. In deze video vertel ik je er alles over.

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat alle smartphones op afbetaling tegenwoordig gezien worden als een lening. Tot ‘leenbedrag’ van €250 is dat niet zo erg, maar daarboven heeft het wat consequenties. Zo krijg je een kredietcheck voordat je zo’n lening kunt afsluiten, en kan het vanwege een BKR-registratie bijvoorbeeld invloed hebben op je hypotheek. Mocht dat een issue zijn, dan kun je door vooraf een deel van je telefoon af te betalen dat leenbedrag onder de €250 krijgen.

Samsung Galaxy A51 review uitgelicht

Dat kan zeker de moeite waard zijn, want een vergelijking van losse toestelprijzen en minimumprijzen met een abonnement wijst uit dat je stevig op je smartphone kunt besparen. De vijf populairste smartphones in de Tweakers Pricewatch zijn allemaal voor minstens €100 minder dan de losprijs te krijgen in combinatie met een abonnement. In sommige gevallen is de besparing zelfs veel groter dan dat en kun je een nieuwe middenklassesmartphone kopen voor een schijntje. De Samsung Galaxy A51 of Oppo A72 zijn op het moment van schrijven bijvoorbeeld allebei voor €96 verkrijgbaar.