Menu

Sony Xperia 1 III review: bijzondere topsmartphone is niet voor iedereen

Sinds de lancering van de Xperia 1-serie is Sony duidelijk een buitenbeentje op de smartphonemarkt. Het bedrijf pakt het anders aan dan zijn concurrenten met deze mooie en eigenzinnige toestellen. In deze review vertel ik je hoe dat bij de derde versie van de Xperia 1 uitpakt.

De Sony Xperia 1 III is duidelijk een nieuwe telg in de Sony Xperia 1-serie. Hij heeft hetzelfde hoekige design, een vergelijkbaar 21:9 4K-display en net als zijn voorgangers een aantal bijzondere functies. Zo is het een van de weinige high-end smartphones met een fysieke cameraknop, en maakt ook een audiojack zijn opwachting. Sony doet niet mee aan de notch-trend en zet met de Xperia 1 III in op een symmetrisch scherm met kleine randjes boven en onder. De meest opvallende unieke functie begeeft zich echter aan de achterkant: de Sony Xperia 1 III is de eerste smartphone met een camera die een variabel zoomniveau heeft. De periscooplens kan wisselen tussen 2,9x zoom en 4,4x zoom.

Sony Xperia 1 III 00

Een uniek toestel dus, maar zeker ook ‘gewoon’ een complete high-end smartphone. De Xperia 1 III heeft een waterdichte behuizing, een Snapdragon 888-chipset, een oledscherm met hoge verversingssnelheid en de mogelijkheid om draadloos te laden. Het camerasysteem bestaat uit een zoom-, hoofd- en groothoekcamera en de telefoon is vervaardigd uit glas en metaal. Precies wat je van een high-end smartphone zou verwachten dus.

Toch laat de Sony Xperia 1 III helaas ook wat steekjes vallen. De software-ondersteuning is niet op het niveau dat ik van een telefoon van ruim €1000 verwacht en de telefoon blijft op een aantal vlakken kwalitatief net achter. De batterij scoort bijvoorbeeld wat minder dan die van veel concurrenten, en ook de camera kan niet helemaal mee. Dat is jammer, want voor de €1300 die dit toestel kost mag je verwachten dat alles piekfijn in orde is. Desalniettemin is de Sony Xperia 1 III een erg interessant toestel voor wie het niet erg vind om flink te betalen en op de unieke Sony-features zit te wachten.