Menu

Google Pixel 5 review: stapje terug blijkt sprong vooruit

Voor het eerst is de top-Pixel van Google niet écht een high-end smartphone. De Google Pixel 5 is net wat goedkoper dan de echte topsmartphones, en ook qua specificaties iets minder. In deze review bespreek ik hoe dat uitpakt.

Google Pixel 5 05

Twee absolute sterke punten van de Pixel-serie zijn gebleven: de camera en de software. De dubbele 12-megapixelcamera is hardwarematig niet erg indrukwekkend, maar de beeldverwerkingsalgoritmes van Google maken dat meer dan goed. Bovendien is dit de eerste Pixel met een groothoekcamera en dat is een welkome toevoeging. Op softwaregebied is het natuurlijk fijn dat de Pixel 5 door de makers van Android gemaakt wordt, waardoor hij altijd snel up-to-date is en een goede Android-ervaring biedt.

Daar houden de voordelen gelukkig niet op: de Pixel 5 is handzaam, stevig ontworpen, waterdicht en voorzien van ondersteuning voor draadloos opladen. Het scherm en de prestaties zijn prima, hoewel het verschil met duurdere toestellen daar wel duidelijk wordt. De Pixel 5 heeft bijvoorbeeld niet de snelle Snapdragon 865-chipset die je in de meeste high-endtoestellen tegenkomt, maar een wat simpelere Snapdragon 765G-chipset. Nog steeds lekker rap, maar gezien je die chip ook in telefoons van nog geen €300 kunt vinden moge het duidelijk zijn dat je de Pixel om zijn prestaties niet hoeft te kopen.