Menu

Fairphone 5 review: smartphone voor de eeuwigheid

De Fairphone 5 is de meest duurzame smartphone tot nu toe en moet jarenlang meegaan. In deze review bekijk ik of het toestel niet alleen duurzaam, maar ook fijn in gebruik is.

Met de Fairphone 5 zet Fairphone een aantal belangrijke stappen vooruit, waardoor het toestel nu een betere optie is voor wie ‘gewoon een goede telefoon wil’, met als mooie bonus dat hij een stuk duurzamer is en langer meegaat. Het ontwerp is weliswaar een beetje lomp, maar over het algemeen netjes en modern. Het oledscherm is een belangrijke stap vooruit en de telefoon heeft prima prestaties en acceptabele camera’s. Aan de andere kant: die camera’s hadden nog wel wat beter gemogen, ik vind het jammer dat het toestel niet volledig waterdicht is en de batterij is niet optimaal. Toch is de Fairphone 5 onder de streep een telefoon die fijn in gebruik is en geen echte missers maakt.

Fairphone 5 04

De Fairphone 5 is duurzamer en eerlijker gefabriceerd dan eigenlijk alle andere smartphones en bovendien ondersteun je met de aankoop van het toestel de missie van Fairphone om de elektronica industrie te verduurzamen. Dat zijn zeker voordelen, maar als gebruiker merk je er weinig van. Wat je wel merkt, is dat de Fairphone 5 minimaal 8 en misschien zelfs 10 jaar ondersteund wordt, van 5 jaar garantie voorzien is én makkelijk te repareren is als er iets buiten die garantie om kapot gaat. Wil je dus een telefoon waar je in ieder geval de komende 5 jaar en waarschijnlijk nog langer mee kunt doen, dan zit je met de Fairphone 5 goed.

Eerlijk, duurzaam en goedkoop gaat helaas niet samen en dus staat er tegenover dat alles wel een prijskaartje. De Fairphone 5 kost €699, terwijl hij grofweg vergelijkbaar is met een reguliere smartphone van de helft van dat geld. Met dat goedkope toestel doe je waarschijnlijk minder lang, en het prijsverschil per gebruiksjaar valt dus waarschijnlijk wat positiever uit voor de Fairphone. De vraag die vooral overblijft is of je bereid bent een eerlijke prijs voor je smartphone te betalen, en hoeveel dat je waard is. Het antwoord daarop, en in het verlengde daarvan het antwoord op of de Fairphone 5 een goede keuze is, is erg persoonlijk en kan ik dus onmogelijk geven. Wat ik je wel kan vertellen, is dat de Fairphone 5 als je die eerlijke prijs wilt betalen niet teleur zal stellen.

Vergelijk actuele prijzen van het toestel op Telefoon.nl.