Menu

Dit zijn de beste smartphones van september 2022: koopwijzer

De smartphonemarkt is vol en onoverzichtelijk en lijkt zelfs steeds drukker te worden. Het kan dan ook lastig zijn om te ontdekken welke smartphone het beste bij jou past. In deze video help ik je in die keuze met de beste smartphones van de maand september 2022.

In deze video behandel ik eerst vijf uitblinkers in de lijst. Dat zijn toestellen die nieuw zijn, in prijs gedaald zijn of gewoon erg interessant zijn. Deze keer zijn dat de Xiaomi Redmi Note 11, de Motorola Edge 20, de Samsung Galaxy A53, de Google Pixel 6a en de Samsung Galaxy S22. Daarna behandel ik de hele lijst in het kort. Bij elke smartphone die de moeite waard is deze maand vertel ik in een aantal zinnen de belangrijke voor- en nadelen van het toestel. Via de hoofdstuk-indeling hieronder kun je direct naar de lijst gaan als je wilt. Mis je nog informatie over een bepaald toestel? Check dan mijn afspeellijst met smartphone reviews voor alle informatie over de toestellen die ik volledig gereviewd heb.

Xiaomi Redmi Note 11 05

De koopwijzer van september 2022 is in veel opzichten een soort stapje terug in de tijd. Waar ik in juli van dit jaar nog een groot aantal nieuwe aanraders in het middensegment had, is de lijst in die klasse nu weer grotendeels terug naar hoe hij afgelopen juni was. Dat heeft te maken met een aantal prijsstijgingen en -dalingen. Zo verdween het prijsverschil tussen de Samsung Galaxy A53 en Galaxy A52s, en werd de Xiaomi 11T weer duidelijk duurder dan de OnePlus Nord 2 die hij in de lijst verving. Ook de Samsung Galaxy A22 5G verdween uit de koopwijzer omdat hij zichzelf uit de markt prees.

Tegelijk zijn er een aantal nieuwe binnenkomers, waarvan de Google Pixel 6a de belangrijkste is. De compacte nieuwe middenklasser van Google is relatief betaalbaar en blinkt vooral uit in zijn camera en prestaties. Daarvoor biedt hij een interessant op Android gebaseerd alternatief voor de Apple iPhone SE 2022, die in tegenstelling tot het toestel van Google op een aantal vlakken zwaar verouderd is. Die betaalbare iPhone staat, ondanks zijn gestegen prijs, overigens nog steeds in de lijst. Het is namelijk wel een interessant toestel voor wie graag een iPhone wil en niet zo geeft om verouderde looks en een matig scherm.

De volledige koopwijzer

Samsung Galaxy A13 (€160)
+ Full HD scherm
+ Updatebeleid
+ Groothoekcamera
– Niet erg snel

Xiaomi Redmi Note 11 (€185)
+ Scherm
+ Camera
+ Accu
– Prestaties

Motorola Edge 20 (€270)
+ Design
+ Software
+ Uitgebreide camera
– Batterij

OnePlus Nord 2 (€300)
+ Prestaties
+ Software
+ Camera
– Geen IP-rating

Samsung Galaxy A53 (€340)
+ Prachtig oledscherm
+ Software en updatebeleid
+ Waterdicht ontwerp
– Prestaties

Google Pixel 6a (€445)
+ Prestaties
+ Camera
+ Software
– 60Hz scherm

Apple iPhone SE 2022 (€450)
+ Prestaties
+ Camera
+ Goedkoopste iPhone
– Erg verouderd ontwerp

Samsung Galaxy S21 FE (€530)
+ Compleet
+ Camera
+ Updatebeleid
– Niet meest luxe

Apple iPhone 12 mini (€600)
+ Compact
+ Super camera
+ Mooi, waterdicht, ceramic shield
– Batterij

OnePlus 9 Pro (€600)
+ Snel, fijne software
+ Super compleet
+ Prima camera
– Batterij kan beter

Samsung Galaxy S22 (€690)
+ Design
+ Camera
+ Updatebeleid
– Batterij

OnePlus 10 Pro (€790)
+ Prestaties
+ Scherm
+ Camera
– Software

Apple iPhone 13 (€820)
+ Prachtig ontwerp
+ Super camera
+ Verbeterde batterij
– 60Hz scherm met grote notch

Samsung Galaxy S22 Ultra (€1050)
+ Beste alles van het moment
+ S-Pen
+ Lange ondersteuning
– Erg duur