Menu

Dit zijn de beste smartphones van december 2022: koopwijzer

Het kan moeilijk zijn om op de overvolle smartphonemarkt door de bomen het bos nog te zien. Wat is de beste smartphone voor jou, en welke smartphone moet je kopen? In deze video help ik je in die keuze met de beste smartphones van de maand december 2022.

In mijn maandelijkse koopwijzer behandel ik eerst vijf uitblinkers op de smartphonemarkt. Toestellen die nieuw zijn, in prijs gedaald zijn of gewoon erg interessant zijn. Deze keer zijn dat de Xiaomi Redmi Note 11, de OnePlus Nord 2T, de Apple iPhone 12 mini refurbished, de Xiaomi 12 en de OnePlus 10 Pro. Vervolgens behandel ik kort de hele koopwijzer, met de beste opties in alle prijscategorieen. Bij elke smartphone vertel ik de belangrijke voor- en nadelen van het toestel. Mis je nog informatie over een bepaald toestel? Check dan mijn afspeellijst met smartphone reviews voor alle informatie over de toestellen die ik volledig gereviewd heb.

Xiaomi 12 38

Na de Apple iPhone SE 2020, kent de lijst deze maand nog een refurbished smartphone: de Apple iPhone 12 mini. De refurbished versie kost nu ruim €200 minder dan de nieuwe versie die tot vorige maand nog in de lijst stond, en is daarmee de interessantere keuze geworden. Voor iets meer dan €400, krijg je een van de beste mini-iPhones. De batterij is een puntje van aandacht, maar mocht die op korte termijn te slecht worden dan kun je hem altijd voor €75 laten vervangen door Apple. Bespaar je nog steeds een behoorlijk bedrag tegenover een nieuwe iPhone 12 mini, laat staan een nieuwe iPhone 13 mini.

Verder wordt de lijst gekenmerkt door wat verschuivingen in de middenklasse. Zo is de Xiaomi 12 daar binnen gekomen. Dat was altijd al een interessante smartphone, maar hij moest het qua prijs altijd afleggen tegen toestellen als de Xiaomi 12X en Samsung Galaxy S21 FE. Die balans is nu verschoven in het voordeel van de Xiaomi 12. Ook de Xiaomi 11T Pro is wat in prijs gedaald waardoor hij erg interessant is geworden. Een aantal andere toestellen die al in de lijst stonden, zijn ook nóg interessanter vanwege een gezakte prijs. Denk aan de Google Pixel 7, OnePlus 10 Pro en Google Pixel 6a. Genoeg interessants te vertellen deze maand, dus.

De volledige lijst

Samsung Galaxy A13 (€150)
+ Full HD scherm
+ Updatebeleid
+ Groothoekcamera
– Niet erg snel

Xiaomi Redmi Note 11 (€180)
+ Scherm
+ Camera
+ Accu
– Geen 5G

Apple iPhone SE 2020 refurbished (€220)
+ Prestaties
+ Camera
+ Goedkoopste iPhone
– Erg verouderd ontwerp

Samsung Galaxy A33 (€280)
+ Prachtig oledscherm
+ Software en updatebeleid
+ Waterdicht ontwerp
– Prestaties

OnePlus Nord 2T (€340)
+ Prestaties
+ Software
+ Camera
– Geen IP-rating

Google Pixel 6a (€360)
+ Prestaties
+ Camera
+ Software
– 60Hz scherm

Apple iPhone 12 mini refurbished (€400)
+ Compact
+ Super camera
+ Mooi, waterdicht, ceramic shield
– Batterij

Xiaomi 11T Pro (€430)
+ Prestaties
+ Updatebeleid
+ Extreem snel opladen
– Afwerking

Xiaomi 12 (€550)
+ Design
+ Scherm
+ Prestaties
– Software

OnePlus 9 Pro (€599)
+ Snel, fijne software
+ Super compleet
+ Prima camera
– Batterij kan beter

Google Pixel 7 (€620)
+ Mooi ontwerp
+ Geweldige camera
+ Lange ondersteuning
– Geen zoomcamera

OnePlus 10 Pro (€750)
+ Prestaties
+ Scherm
+ Camera
– Software

Apple iPhone 13 (€850)
+ Prachtig ontwerp
+ Super camera
+ Verbeterde batterij
– 60Hz scherm met grote notch

Samsung Galaxy S22 Ultra (€960)
+ Beste alles van het moment
+ S-Pen
+ Lange ondersteuning
– Erg duur